Címlapsztorik

Orbán hadüzenetet küldött az EU-nak: minden borul, ha ezt Brüsszel meglépi

Az EU történetének legnagyobb válságát idézheti elő?

A tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból – derül ki Novák Katalin Facebook-posztjából, amelyben a miniszter közzétette Orbán Viktor Manfred Webernek írt levelét.

A miniszterelnök az EPP frakcióvezetőjének írt levélben arról értekezik, hogy az Európai Néppárt politikai válsággal küzd.

Hirdetés

Azt írja, korábban arról volt szó, hogy a párton belül részletesen meg fogják vitatni a jövővel kapcsolatos elképzeléseket, ehelyett a belső szabályok olyan átírása került az asztalra, amely megkönnyíti a fideszes képviselők kizárását.

„Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.”

Orbán szerint antidemokratikus lenne, ha elfogadnák azt a szabályt, amely végső soron korlátozná európai parlamenti képviselőik feladatellátásához szükséges jogait, és hogy az egész módosítás a Fidesz megbüntetését szolgálja.

A párt részéről korábban is jelezték, hogy személyre szabott támadásként értékelik az új alapszabály tervét, de ilyen messzire eddig nem ment a kommunikáció.

Novák Katalin családügyi miniszter a maga részéről még azt teszi hozzá mindehhez a bejegyzésében, hogy

„Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból.”

A miniszter úgy értelmezi az Orbán által belengetett kilépést, hogy a Fidesz a Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézi tétlenül, „ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.