Címlapsztorik

Orbán: változik a rezsicsökkentés: aki többet fogyaszt az átlagnál, piaci árat fizet

Rendkívüli bejelentések a kormányinfón! Emellett Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára!

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz az energiahelyzet, Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdessen. A háború és a szankciók miatt Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, és még nem látszik a vége.

Gulyás Gergely szerint Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, hét pontból álló tervet fogadtak el, augusztusban lép életbe:

Hirdetés

Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.

Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.

Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.

Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignit-kitermelést.

A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.

A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.

Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti.

Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowatt/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.