Misztikum

Óriási bejelentés: megtalálhatták El Dorado, a legendás elveszett aranyváros nyomait!

Kutatók egy csoportja egy ősi településre bukkant Kolumbiában, ami segíthet megérteni El Dorado, az aranyváros rejtélyét.

El Dorado, az Aranyváros legendája

Az egykori konkvisztádorok és kalandorok elbeszélései szerint a mai kolumbiai hegyvidék területén létezett egy mesés, igen gazdag királyság.

Az 1600-as évek óta rengeteg felfedezés és uralkodó próbálta már megtalálni, mind sikertelenül.

Hirdetés

A gyors meggazdagodás ígérő pompás aranyvárosról úgy tartották, hogy azt csak az arra érdemesek találhatják meg.

A legenda szerint a Bogotá közelében lévő Guatavita-tó partján élő emberek egy különös szertartás révén ismerik fel új királyukat.

Az új király egy tutajon kihajózik a Guatavita-tóra, hogy áldozatot mutasson be a tó fenekén élő hatalmas szellemnek. Mielőtt azonban útra kelne, bőrét ragacsos gyantával vonják be, és egy csövön keresztül aranyporral fújják be.

A tutaj, amin El Dorado, az aranyozott ember hajózik, meg van rakva kincsekkel (arannyal, smaragdokkal, ékszerekkel, koronákkal, stb.). Egy adott jelre El Dorado beledobja az összes kincset a tó közepébe, így „adózva” a tó szellemének. Nem véletlen tehát, hogy a hosszú évek folyamán sok kalandor próbálta megtalálni a Guatavita-tó fenekén fekvő hatalmas kincseket.

A legenda hamarosan egy elveszett aranyváros történetével kapcsolódott össze, ahol az emberek állítólag aranyfazekakban főznek, aranytányérokból esznek, és aranykelyhekből isznak.

A mesés várost, amit szintén Eldorádónak neveztek, valahol mélyen az Amazonas-medencében képzelték el.

Magáról a titokzatos népről sem tudni túl sokat, és még a régészek között sincs egyetértés abban, hogy egy egyszerű legendáról van-e szó, vagy van alapja a “mesének”.

Tényleg létezhetett és fejlett civilizáció volt

Egy új, a National Geographic által támogatott kutatásban Albert Lin és Santiago Giraldo LIDAR-ral (lézer alapú távérzékeléssel) vizsgálták La Ciudad Perdida környékét.

Az elemzéssel a szakértők az erdőn átlátva hozhattak létre háromdimenziós képeket.

A csapat nagyjából 1220 méteres magasságban, a hegyoldalon egy mesterséges, lapos területet azonosítottak.

Hirdetés

A helyszínen aztán a régészek agyagtöredékeket és kődarabokat találtak, ami arra utalhat, hogy a környéken egy település állhatott.

Aranyat az új lelőhelyen sem fedeztek fel, de további hat elveszett települést is kimutattak.

Úgy tűnik, a régióban valóban működött egy jelentősebb civilizáció.

A térséget egykor uraló tairona kultúráról a spanyol hódítók úgy vélték, hogy rendkívül gazdag, hiszen rengeteg aranytárgyuk volt.

Az aranyváros legendája is innen alakulhatott ki.

A felfedezés jól mutatja, hogy habár a legendák mögött gyakran “kiszínezett” történetek állnak, de sok esetben rengeteg az igazság tartalmuk is.

A régészek jelen állítása szerint El Dorado valóban egy létező hely volt, és egyesek szerint a szintén a földrészen többször kutatott Fiatalság forrása sem csupán egy “mese”, hanem bizonyos mértékben vannak valóságalapjai.

De ez már egy másik történet…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!