CímlapsztorikÉrdekes világ

Őrizetbe vett a miniszterelnököt és számos politikust az Európai Ügyészség!

Kattantak a bilincsek, az EU drákói szigorral csapott le. Orbán retteghet a börtöntől?

Az Európai Ügyészség lecsapott

Őrizetbe vették Bojko Boriszovot Bulgária volt miniszterelnökét, az ellenzéki jobbközép GERB párt vezetőjét csütörtökön késő este

– írja a Reuters.

Hirdetés

Az akció egy, az Európai Ügyészség vizsgálataihoz kapcsolódó, nagyszabású rendőrségi művelet keretében történt – közölte a belügyminisztérium.

Nem csak a volt miniszterelnök került őrizetbe, mellette még Vladislav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a parlamenti költségvetési bizottság volt elnökét, valamint Boriszov médiatanácsadóját Sevdalina Arnaudovát is.

Az Európai Ügyészség 120 bolgár ügyet vizsgál. Számos helyen tartanak házkutatásokat és lefoglalásokat. Bojko Boriszov, Vladislav Goranov, Menda Sztojanova és Sevdalina Arnaudova jelenleg is őrizetben van”

– közölte a minisztérium.

Laura Kövesi, európai főügyész szerdán közölte, hogy többek között uniós forrásokkal való visszaéléseket és más korrupciós ügyeket vizsgálnak az országban.

Felkészül: Orbán Viktor?

A mostani hír azért is fontos és érdekes, mert egyre nagyobb az esélye annak, hogy Orbán Viktor sem kerülheti el a sorsát, ha valóban rendszerszinten korrumpálta az Európai Uniós támogatásokat.

Nem véletlen sokak szerint ugyanis, hogy egyszerűen nem akar szinte kizárólagosan egyetlen országként csatlakozni az Európai Ügyészséghez, holott ezt valamennyi tagállam megtette.

Ebben az esetben ugyanis az Európai Ügyészségnek meg lenne a jogköre vádat emelni, és akár börtönbe is küldhetik, ha megállnak a vádak.

Persze Orbánnak esze ágában sincs csatlakozni az Ügyészséghez, ugyanakkor van két kiskapu, ami mégis a börtönnel fenyegeti.

Hirdetés

Az egyik ha az ellenzék nyer, akkor ők azonnal csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez, eltöltendőt kérhetnek Orbánra.

A másik, ami egyre aktuálisabb szintén, hogy az EU módosíthatja úgy az Európai Ügyészség jogkörét, hogy bővítse azt, ehhez azonban valamennyi tagállamnak többséggel kell majd ezt megszavaznia.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.