CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

“Orosz rulett”: az OGYÉI iratai szerint “emberkísérlet” zajlott a Szputnyik vakcinákkal a magyar embereken?

Az OGYÉI iratai igencsak aggasztó, már-már sokkoló tényeket tárt fel az orosz vakcinával kapcsolatban.

Még tengerimalacokon sem elég ideig tesztelték őket? Utána jártunk a teljes igazságnak!

Kijelenthető, hogy nagyot kockáztattak a magyar hatóságok a Szputnyik V vakcinával az OGYÉI dokumentumai szerint.

Hirdetés

Gyakorlatilag orosz ruletteztek a magyar társadalommal, így bizonyos értelemben ha erős szavakat akarunk használni, akkor lezajlott egyfajta “emberkísérlet”.

A Szputnyik V oltóanyag ugyanis aggályos és hihetetlenül hiányos dokumentációval érkezett Magyarországra tavaly, a politikusok voltak azok, akik gyakorlatilag “átverték” a hatóságokon az engedélyeztetését.

Vagyis félig-meddig ki lehet mondani, vagy legalábbis felvetni a lehetőségét, elgondolkodni azon, hogy a kormány gyakorlatilag egyfajta emberkísérletet hajtott végre a Szputnyik V vakcinával a magyar embereken.

Persze hozzá kell tenni, hogy valószínűleg a jó szándék vezérelhette őket, hogy legyen elég vakcina és minél hamarabb. Azonban az “orosz rulett” tényén nem változtat.

Ezt az OGYÉI iratai bizonyítják, amiket Hadházy Ákos hozott nemrégiben teljes egészében – kitakarás nélkül – nyilvánosságra.

Aggályos, hogy az iratok szerint a vírustartalmat eleve nagyon tág érték között adják meg, egyes ampullák hatóanyagtartalma között háromszoros eltérés is lehet.

A képviselő szerint felháborító, hogy a dokumentumok szerint a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát labor méretű (5 literes) gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így az inkonzisztens gyártás lehetőségét.

Hadházy elmondta, a fentiek szerint az orosz engedélyezés egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével.

A kitakart részekből kiderült, hogy a Szputnyik V vakcina esetében például a teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség”.

Hirdetés

Az is láthatóvá vált, hogy több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik és az is, hogy a hatóérték sem volt megállapítható.

A vektorvakcinák esetében – amilyen az orosz oltóanyag és egyébként az AstraZeneca is – egy adenovírussal viszik be a koronavírus tüskefehérjének génjét a szervezetbe.

Az orosz oltóanyaghoz kétféle emberi adenovírust használtak, az AstraZeneca kutatói csimpánzvírust vetettek be.

Az adenovírus nem szaporodhat elvileg, az oltóanyagban az OGYÉI dokumentuma szerint csak nagyon minimális mennyiségben (gyártási szennyezésként) fordulhatna elő.

Ugyanakkor megemlítik a dokumentumban, hogy a replikációra képes vírusok jelenléte komoly biztonsági aggályokat vet fel.

Duda Ernő immunológus is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a szaporodóképes adenovírus is csak szennyeződésként jelenhet meg, és ha van ilyen, az a minőségbiztosítás csődje.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.