Tudomány

Őssejtekké programozták át egy 114 éves nő sejtjeit: megfejthetik az örök élet kódját?

Eddig nem tudták, mi a titka azon keveseknek, akik 110 éven túl is képesek élni, mindenféle viszonylag nagyobb egészségromlás nélkül. Egészen mostanáig…

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté.

A 110 évnél tovább élő “szuperszázévesek” (supercentenarian) nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is.

Hirdetés

Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel – köztük az Alzheimer-kórral, szívbetegségekkel, rákkal – szemben.

A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké.

Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

“Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni” – mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője.

“Megmutattuk, hogy lehetséges, és értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot”

– tette hozzá.

A tanulmányban a kutatók három ember – köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben (progeria) szenvedő nyolcéves gyermek – vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek – csont-, porc- és zsírszövet – kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős nő sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé.

Hirdetés

A telomerek – a DNS “védősapkái”, amelyek rövidülnek a korosodás által – szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre.

A szuperidős sejtjeinél ez a telomervisszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest.

Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához

– írja a Phys.org.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.