CímlapsztorikÉrdekes világ

Pandora-papírok: belebukhat a világelit, sztároknak, politikusoknak volt offshore vagyona titokban!

Napvilágra kerül az eddig homályban megbújó titkos világelit minden piszkos kis titka…

A Pandora-papírok földcsuszamlást hozhatnak világszerte, a felső tízezer elitje végleg megbukik?

Az úgynevezett “Pandora-papírok” vizsgálat, amelyben több tucat média mintegy 600 újságírója vesz részt, a világ 14 pénzügyi szolgáltató cége mintegy 11,9 millió dokumentumának kiszivárgásán alapul.

Hirdetés

“Ez a szivárogtatás a Panama-papírok szteroidja,” – mondta Gerard Rye, az ICIJ igazgatója egy vasárnap megjelent videoklipben, utalva a panamai ügyvédi iroda és vállalati szolgáltató 2016-os szivárogtatására. “Ezek a dokumentumok először mutatják be az Egyesült Államokat, mint adóparadicsomot,”

– tette hozzá Rye az ÚjVilágtudat beszámolója szerint.

A Pandora-papírok a legfrissebbek a pénzügyi dokumentumok tömeges ICIJ általi szivárogtatásai közül, amely 2014-ben kezdődött a LuxLeaks-szel, majd a Panama-papírok, a Paradise-papírok és a FinCen követte őket.

A kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy II. Abdullah jordán király legalább 30 offshore céget hozott létre olyan országokban vagy területeken, amelyeknek kedvező adózása van, és amelyek révén 14 luxusingatlant vásárolt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban több mint 106 millió dollárért.

A BBC idézte Abdullah király ügyvédeit, akik szerint az összes ingatlant személyes vagyonból vásárolták, és általános gyakorlat volt, hogy a magas rangú magánszemélyek offshore cégeken keresztül vásároltak ingatlant magánéleti és biztonsági okokból.

Andrej Babis cseh miniszterelnök 22 millió dollárt helyezett el olyan héjvállalatokban, amelyek a dokumentumok szerint a dél-franciaországi Mougins városában található Chateau Bigaud megvásárlásának finanszírozására szolgáltak.

A titkos dokumentumok leleplezik Ukrajna, Kenya és Ecuador elnökének, valamint Tony Blair volt brit miniszterelnöknek az offshore ügyleteit is.

Az iratok részletesen ismertetik a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz milliárdosok pénzügyi tevékenységét, az Egyesült Államokból, Törökországból és más nemzetekből származó több mint 100 milliárdos személy mellett.

Az ICIJ összességében csaknem 1000 offshore paradicsomban lévő vállalat és 336 magas rangú politikus és köztisztviselő, köztük országvezetők, kabinetminiszterek, nagykövetek és mások között talált kapcsolatot.

Hirdetés

“Egy másik nagy megállapítás az volt, hogy vannak új adóparadicsomok, amelyekről korábban nem tudtunk annyit, többek között az Egyesült Államokban. Például Dél-Dakota nagy adóparadicsomként jelenik meg, és átvette az irányítást, amikor más adóparadicsomok, mint például Bermuda vagy a Bahama-szigetek reformra kényszerültek.”

Állítólag Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök családja és munkatársai titokban részt vettek százmilliós értékű ingatlan ügyletekben Nagy-Britanniában.

Állítólag Uhuru Kenyatta kenyai elnök és hat családtagja titokban offshore cégek hálózatát birtokolja.

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök belső körének tagjai, köztük a kabinetminiszterek és családjaik, állítólag több millió dollárt birtokló titkos vállalatokat és trösztöket tulajdonolnak.

Putyin nincs közvetlenül megnevezve az aktákban, de társai révén titkos monacói vagyonhoz kötődik.

A legutóbbi vizsgálat hátterében álló dokumentumok pénzügyi szolgáltató cégektől származnak olyan országokból, mint a Brit Virgin-szigetek, Panama, Belize, Ciprus, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és Svájc.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.