CímlapsztorikTudomány

Patkányoktól indulhat egy újabb koronavírus járvány?

Egy merőben új, eddig ismeretlen törzset mutattak ki a patkányok húsában.

Többféle, emberre nem veszélyes koronavírustörzset mutattak ki vietnami patkányhúsban amerikai és vietnami tudósok

– számolt be róla a BBC alapján az mti.

Hirdetés

A kimutatott törzsek különböznek a jelenlegi világjárványt okozó SARS CoV-2 vírustól, ám a tudósok hosszú ideje figyelmeztetnek arra, hogy a vadhúskereskedelem melegágya lehet a betegségeknek.

Illetve már az is elég lehet, hogy egy-egy patkány valahogyan akár élelmiszert fertőzzön meg, vagy megharapjon valakit, bár emberre támadás szerencsére nem túl gyakori.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a patkány kolóniák világszerte elkezdtek megőrülni, egyre agresszívabbá válni…

A kutatócsoport megfigyelte, hogy a piacoktól az éttermi asztalokig tartó láncban a vírusok száma megsokszorozódik és keveredhetnek is egymással, ez pedig a fogyasztók számára maximális kockázatot jelent.

A jelenlegi világjárványt okozó koronavírus eredetét a vadkereskedelemhez kötik, a vírus elődje denevérekben jelent meg és egy másik, egyelőre nem azonosított állatfaj közvetítésével került át az emberre.

A Wildlife Conservation Society (WCS) New York-i székhelyű állatvédő szervezet és vietnami szakértők közös tanulmánya a bioRxiv tudományos lap online kiadásában jelent meg, egyelőre szakértői lektorálás előtt.

A kutatók élelmi célra eladott patkányokat vizsgáltak, de más fajokra – cibetekre, tobzoskákra – is érvényesek lehetnek az eredmények, mert ezeket is nagy számban vadásszák, szállítják és árusítják.

Noha a talált vírusok emberre nem veszélyesek, megmutatják, hogy ezek a körülmények hogy növelik a kórokozók számát

– mondta el Sarah Olson, a szervezet munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

Hirdetés

A patkányhús bevett élelemforrás Vietnamban, rizsföldeken gyűjtik be őket, majd piacokra és éttermekbe szállítják, ahol leölik és elkészítik őket.

A rágcsálókat – és más vadállatokat, köztük a sült – farmokon is tenyésztik. A kutatók 70 vietnami helyszínen vettek mintákat még 2013 és 2014 között, hat ismert koronavírust mutattak ki bennük.

Az ellátási láncban folyamatosan nőtt a vírusos minták száma: a farmokon hat százalék, a kereskedőknél 21, a nagy piacokon 32, az éttermekben már 56 százalék volt.

Természetes élőhelyükön a patkányok 0-2 százalékánál találtak vírust…

A veszély tehát ott lappang, és most egyre több tudós amiatt aggódik, hogy alig hogy elvonul a koronavírus, idővel egy újabb, akár sokkal pusztítóbb “változat” robbanhat ki, egyenesen a patkányoktól.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.