CímlapsztorikÉrdekes világ

Peregnek a harci dobok, háborúra készül a világ egyik legnagyobb országa

A szabad világ országai ismét a „háború dobjait” hallják, amint kiéleződnek a feszültségek a csendes-óceáni régióban… Küszöbön van a harmadik világháború?

Az ausztrál belügyminisztérium államtitkára, Mike Pezzullo fogalmazott így az ausztrál veteránok emléknapja alkalmából még vasárnap, amely végül kedden jelent meg az ausztrál sajtóban.

Ebben az állandó feszültséggel és félelemmel teli világban a háború dobjai hol halkan, messziről, hol pedig hangosan és egyre közelebbről szólnak

Hirdetés

-állt Pezzullo beszédében.

Az államtitkár emellett felhívta a figyelmet az utóbbi években, a térségben tapasztalt erős fegyverkezésre, illetve közölte, hogy

AUSZTRÁLIA MEGTEREMTI A BÉKE LEHETŐSÉGÉT, MIKÖZBEN FELKÉSZÜL EGY ESETLEGES HÁBORÚRA IS.

Az ellenzéki Munkáspárt részéről erős kritika érte Pezzullo kijelentéseit, mondván, hogy ártanak Ausztrália gazdasági kapcsolatainak, a belügyminiszter azonban védelmébe vette Pezzullot. Scott Morrison ausztrál miniszerelnök nem kommentálta közvetlenül Pezzullo kijelentéseit, de hozzátette, hogy miniszterelnökként a fő feladata az, hogy megőrizze a békét.

Ennek megfelelően elkötelezte magát egy szabad és nyitott csendes-óceáni régió gondolata mellett.

Hasonló kijelentéseket tett Peter Dutton védelmi miniszer is, aki egy Kína és Tajvan közötti konfliktus lehetőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy bár ezt mindenki szeretné elkerülni, a lehetőség egyáltalán nem kizárható.

Ausztrália és Kína között növekszik a feszültség kereskedelmi kérdések és Kína Tajvannal kapcsolatos álláspontja miatt. Az önálló kormányzással bíró szigetet Kína saját részének tekinti.

Az elmúlt időszakban rendszeresen megjelentek kínai repülőgépek Tajvan légterében, a feszültséget ezenkívül fokozza a kínai katonai létesítmények építése is a Dél-kínai-tengeren.

Emellett múlt héten Ausztrália szerződéseket bontott Kínával az „Egy övezet, egy út” programhoz kapcsolódóan, amely éles kritikát váltott ki Pekingből és tovább ronthatja a két ország viszonyát.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.