CímlapsztorikTudomány

Philip Alston vészjósló ENSZ jelentése: ideje megkongatni minden országban a vészharangot

A Guardian is lehozta a hírt, borzalmas, ha ez így ebben a formában megvalósul, márpedig az elismert szakember szerint meg fog.

Philip Alston neve sokak számára ismerős lehet.

Ő az ENSZ egyik nagyon elismert jelentéskészítő szakembere és kutatója.

Hirdetés

Kritikus állapotok a Földön

Nemrégiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készített egy igen átfogó jelentést, ami a szegénység és a klímaváltozás hatásait foglalta össze.

Mint kiderült, erősen bírálta a szervezetet, az összes országot és kormányt, de a civileket és a gazdasági szereplőket is. Úgy véli, a fenyegetés mértékéhez képest aránytalanok a katasztrófa elkerülése érdekében megtett lépések.

Szerinte nem csupán emberek százmillióinak élethez való joga, ivóvízhez, élelemhez, lakhatáshoz való hozzáférése sérülhet, hanem általában véve a demokrácia és a jogállam is.

„Nem biztos, hogy az emberi jogok túlélhetik ezt a felfordulást”

– mondta.

A szakember szerint a kép a következő lesz:

Aki megtehetik, elmenekülnek majd a kedvezőbb klímájú helyekre, a szegények viszont élhetetlenné váló otthonaikban ragadnak.

Ezek a változások pedig a társadalmi feszültségek, a nacionalizmus és a rasszizmus erősödéséhez vezethetnek.

Hirdetés

Az egész bolygóra hatással lesz a tragédia, ami felénk tart

Alston korábban is említette már azt, hogy egy tragédia felé robogunk, és ezt a tragédiát egyetlen ország sem úszhatja meg, ha bekövetkezik.

A katasztrófasújtottra ugyanis globális káoszt fog okozni.

Már most brutális mértékű a  felmelegedés, amit idehaza az egyszerű átlagemberek is szó szerint elkezdett érezni a bőrén.

A melegedő klíma hatására elfogynak majd a vízkészletek, konfliktusok alakulnak ki, végső soron pedig háborúk.

A globális hőmérséklete a bolygónknak pedig akár 2-3 Celsius fokkal is nőhet majd.

Ezzel kipusztulnak a  Föld tüdejének számító őserdők – már ami megmaradt belőlük – valamint felforrnak az amúgy is egyre elsavasodó óceánok.

Amikor pedig végleg dominószerűen megborul az ökoszisztéma, akkor a folyamat végén még a legalapvetőbb, legegyszerűbb élőlények, a rovarok is elpusztulnak.

A biológiai diverzitás alig 20 év alatt a felére csökkenhet, amivel végzetes belterjesség alakulhat ki a m ég megmaradt fajok között.

Végső soron legkésőbb 2100-ra igazi földi pokol vár az emberiségre, ahogyan azt maga David Attenborough is megmondta korábban…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.