CímlapsztorikTudomány

Riadót fújtak a tudósok agyevő amőba kezdett el terjedni a világon

Egyre több esetet jelentenek évről-évre, alig egy hét alatt megöli az embert, és egyre nagyobb számban van jelen a vizekben.

A tudósok szerint azonnal fel kell lépni a terjedése ellen, strandokon és tavakban is jelen van!

Minden lakost és turistát figyelmeztettek, hogy kerülje a nem tengervizeket és a strandokat, a csapvizet csakis felforralva használja….

Hirdetés

És kerülje, hogy bármilyen víz az orrába jusson.

Az egysejtű amőbák meleg vízben tenyésznek, tavakban, folyókban, csatornákban és az orron keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, ahol tönkreteszik az agysejteket.

Emberről emberre nem terjednek.

Az agyevő amőbával (Naegleria fowleri) megfertőződött emberek magas lázzal, fulladással, fejfájással, nyaki merevséggel és hányással, majd hallucinációval küszködnek, és a fertőzéstől számított egy héten belül elhunynak.

Az agyba bejutó amőba ellen nincs gyógymód, bár az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) adatbázisa három gyógyult esetről tud:

az egyiket 1982-ben Kaliforniában, a másikat 2005-ben Mexikóban, a harmadikat pedig 2013-ban Arkansas államban regisztrálták.

A floridai egészségügyi hatóság mindazonáltal arra szólította fel az embereket, hogy akik ilyen tüneteket észlelnek magukon, azonnal forduljanak orvoshoz.

Ez a betegség ritka, de hatékony megelőzéssel biztonságos lehet a nyári idény

– olvasható a hatósági közleményben.

Hirdetés

A húsevő baktériumok és amőbák általában az Egyesült Államok déli tagállamaiban fertőznek, bár 2019-ben több fertőzés történt a keleti parti Maryland államban is.

Az agyevő amőba fertőzésétől 2009 és 2018 között összesen 34 ember halt meg.

Harmincan közülük szabadidős vízi sportok közben fertőződtek meg, hárman akkor, amikor csapvízzel kimosták az orrukat, egy személy pedig a kertjében felállított, és fertőzött csapvízzel működtetett vízi csúszdán lett beteg.

Forrás: HVG.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.