CímlapsztorikÉrdekes világ

Porrá égették a menekültek Európa legnagyobb menekülttáborát – 12 ezer ember “özönlött szét”

Többen füstmérgezést kaptak, a lakókat evakuálni kellett Leszboszon, miután leégett a Moria menekülttábor. A tábor nagy része elpusztult, ezrek maradtak fedél nélkül.

Még többem pedig szétszéledhettek, úgy próbálta a hatóság elkapni és “begyűjteni” őket.

A tábor nagy része már egy ideje heves viták tárgya volt, sőt, más hasonló táborok kiürítésének a korábbi híre felvetette azt, hogy Európát felszabadíthatják a menekült invázióm alól, legalábbis egy látványos és biztató tendencia indulhat el ennek kapcsán a jövőben.

Hirdetés

A Moria menekülttábort gyakorlatilag maguk a menekültek gyújtották fel, égették porig.

A BBC szerint a tábort teljesen elpusztították a lángok.

A lángok és a pusztító tűz okai egyelőre nem pontosan tisztázottak, de sok tűzoltó arról számolt be, hogy egyszerre 3 helyen is tűz keletkezett, ami kizárja a véletlenszerű tűz keletkezését.

Egyes források a táborlakókat, mások a helyi lakosságot okolják a BBC szerint.

A tűzoltóparancsnok azt is mondta, hogy egyes táborlakók akadályozták a tűzoltók erőfeszítéseit, hogy megfékezzék a lángokat.

A rendőrség lezárta a tábor felől induló utakat, hogy megakadályozzák a menekülőket abban, hogy bejussanak a közeli településekre.

Egyes jelentések szerint táborlakók csoportjait helyi lakosok támadták meg és tartóztatták fel, amikor megpróbáltak átmenni egy közeli falun. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyugalomra szólította fel az összes felet.

A táborban elégedetlenség fogadta, hogy a múlt héten karantént vezettek be, miután egy szomáliai táborlakónál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak.

Azóta már 35 fertőzöttet találtak, ők azonban – meg nem erősített jelentések szerint – ellenszegültek annak, hogy elkülönítsék őket családjukkal együtt.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.