Címlapsztorik

Az egész ország úszik az adósságban: leálltak a törlesztések, visszaestek a fizetések!

A hitelek értékesítése visszaesett, de a törlesztések is elmaradtak a második negyedévben, a személyi hiteleknél alig harmadannyit fizetnek.. Pénzügyi katasztrófaövezetté válhat Magyarország?

Lehet, hogy naghy baj lehet hamarosan, és az roszág gazdaágilag bedőlhet?

Sokan eléggé vészjósló dolgokat vizionálnak, és a szakemberek elmondták, hogy nem is teljesen alaptalanul.

Hirdetés

Egészen döbbenetesen alakulnak a lakossági hitelek a koronavírus-járvány idején. A kölcsönöket sokan nem fizetik, a hitelállományok minősége mégis egyre jobb, a felhalmozott adósság közben egyre csak gyarapodik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A március 19-től életbe léptetett hitelmoratóriumba bekerült hitelek nem számítanak nem teljesítőnek, ennek köszönhetően – papíron legalábbis – egyre jobbak a portfóliók.

A 90 napon túl késedelmes hitelállomány már a 175 milliárd forintot is alig éri el, ami 2,29 százalékos nem teljesítő arányt jelent.

A bankok azonban tudják, hogy ez csak a vihar előtti csend, ha jövőre lejár a moratórium, és ismét fizetni kell a hiteleket, gyorsan romlásnak indulhatnak a lakossági hitelállományok.

Vagyis a legpesszimistább és egyben legszélsőségesebb vélemények szerint jöhet a devizahitel 2.0, azaz hasonló módon dőlhet be a fél ország, mint 2008-ban…

Ennek köszönhető az is, hogy az első félévben csaknem 250 milliárd forintnyi céltartalékot képeztek a későbbi hitelezési veszteségekre.

A forinthitelek közül legnagyobb arányban a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a gépjárműhitelek voltak 90 napon túli fizetési késedelemben: előbbi esetében az állományok 6,9 százaléka, utóbbi esetében az állományok 12,5 százaléka haladja meg a 90 napos késedelmet.

Ez a szabad felhasználású jelzáloghitelek tekintetében 0,4 százalékpontos, míg a gépjárműhiteleket vizsgálva 2,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest.

Az átstrukturált hiteleken belül a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 21,5 százalékot tett ki, ami a megelőző negyedévhez képest 1,3 százalékpontos csökkenést jelent.

Hirdetés

A tőketörlesztések mindenesetre visszaestek a második negyedévben. A háztartások csupán 331,4 milliárd forinttal csökkentették a tartozásaikat, ami kevesebb, mint a háromnegyede az első negyedévinek.

Egyesek azt gondolják, hogy az ország gazdaságilag egyfajta katasztrófa övezetté válhat.

Ha ez megtörténne, akkor Magyarország gazdasága azt aligha bírná ki.

Veszélybe kerülne az kormány hatalma, és akadozna a likviditás…

Végső soron még az államcsőd sem biztos, hogy elkerülhető lenne, de hangsúlyozzák, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv a jövőre nézve.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.