CímlapsztorikÉrdekes világ

Putyin: ha létezne a Szovjetunió, nem lennének háborúk a Földön

Az orosz elnök szerint csak a baj van abból, hogy a szovjet tagköztársaságok, mint például Ukrajna, függetlenek lettek.

Mondott még mást is, amire a világ azonnal felhördült.

A Szovjetunió 1991-es összeomlását okolja a volt szovjet tagköztárságok területén zajló háborúkért Vlagyimir Putyin orosz elnök

Hirdetés

– tudósított a Guardian a posztszovjet országok, pontosabban a Független Államok Közössége (FÁK) hírszerzési vezetőivel zajló videós konferenciáról.

Elég megnézni, mi történik most Oroszország és Ukrajna között, és mi történik néhány más FÁK-ország határán. Mindez természetesen a Szovjetunió összeomlásának eredménye

– fogalmazott Putyin.

Az Örményország és Azerbajdzsán között zajló, továbbá a Kirigzisztán és Tádzsikisztán között zajló fegyveres konflitktust is annak tudta be,

hogy ezek az országok 1991-ben függetlenné váltak a szocialista államszövetségtől, amely a gyakorlatban az orosz tagköztársaság dominanciája alapján működött.

Az orosz elnök szerint a Nyugat folyamatosan új konfliktusokat akar szítani a posztszovjet térségben.

Részben egyébként van igazság abba amit mond, részben pedig nem.

Ha még mindig létezne a két blokk, ami a hidegháború idején, akkor az gyakorlatilag egy folyamos hidegháborúban tartaná az emberiséget, ahogyan ez zajlott is a 20. században.

Elég csak ennek az egésznek az egyik “legforróbb” történelmi “pillanatát” említeni, a Kubai rakétaválságot.

Hirdetés

A kubai rakétaválság a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok közti külpolitikai konfliktus volt, amely a Kubába telepített szovjet atomrakéták miatt alakult ki.

A válság 1962. október 14-én kezdődött és október 28-áig tartott. Talán ez volt a hidegháború „legforróbb” pontja, amikor a világ egy atomháború kirobbanásának szélére került.

Itt valójában “nincs jó válasz”.

Ha egy pólusú a világ, az egyetlen hatalom és erő önkényének lesz kitéve és idővel ez a hatalom visszaélhet vele.

Ha két vagy több pólusú a világ, akkor az érdekek ütközése sokrétűbb, még nagyobb az esély arra, hogy ezek az erők háborúk során erényesítsék rá a másikra az akaratukat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.