CímlapsztorikÉrdekes világ

Putyin sarokba szorította Orbánt és a magyarokat: a piaci árnál is drágábban kapjuk a gázt!

Putyin hátba döfte egyik legfőbb szövetségesét? A helyzet miatt a rezsicsökkentés is veszélybe kerülhet, Orbán nyilatkozott…

Ez azt jelenti, hogy valaki hazudott, nem mondott igazat.

Korábban a magyar miniszerelnök azzal is indokolta, hogy nem állunk szembe az oroszokkal annyira nyíltan, mint az EU, mert nagy az orosz nyersanyag függés, sőt, még dicsekedtek is vele, hogy olcsón kapjuk az orosz gázt.

Hirdetés

Ere a statisztikai adatokból és a jelentésekből kiderült: februárban már a piaci árnál is drágábban kaptuk.

Putyin összerúgta a port Orbánnal?

Februárban köbméterenként 394 forint volt a Magyarországra érkező orosz földgáz átlagára, hatszor annyi, amennyiért az MVM a lakosságnak eladja azt

– számolta ki a G7 az Eurostat adataiból kiindulva.

Magyarországra nem előre megszabott áron érkezik az orosz földgáz, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, úgy, hogy a fizetendő összeg egy-két hónap csúszással követi a piaci árakat.

Ha tényleg igaz az, hogy az MVM a legnagyobb vásárló, akkor lehet úgy számolni, hogy márciusban és áprilisban a februárinál olcsóbban érkezik az orosz gáz, de a G7 szerint még ez is azt jelentené, hogy az ár azóta sem ment a lakossági 4-5-szöröse alá, május-júniusban pedig visszatérhet a februári szintre (ha úgy számolunk, hogy a Gazprom gázának ára kéthavi eltolódással követi a tőzsdei ár mozgását, akkor már lehet látni, mi lesz a nyár legelején).

Ez pedig azért is lenne különösen problémás, mert hagyományosan ekkoriban szokás feltölteni a tartalékokat a következő fűtési szezonra, ilyenkor jellemzően alacsonyabbak az árak, vagyis az MVM-nek a korábbiaknál jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ha marad a mostani árszint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még február elején azt állította, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vesz orosz gázt, de a Népszava kiszámolta, hogy ez egész biztosan nem igaz.

Amikor a választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón erről megkérdezték Orbán Viktort, a miniszterelnök azt mondta: „nem az az első számú cél, hogy olcsóbb legyen a gáz, hanem az, hogy hosszú távon mindig legyen ellátás”.

Hirdetés

Ki mit gondol?

Kinek van ebben a legnagyobb vaj a füle mögött?

Orbán ráadásul már a választások napján is elmondta: a rezsicsökkentés is veszélybe kerülhet, felül kell majd vizsgálni, ha olyan súlyos lesz a helyzet.

A tegnapi váratlan kormánybejelentések között pedig már Gulyás Gergely is elmondta:

“Elő kell valahonnan teremteni a szükséges forrásokat, ha a kormány a mostani szinten akarja tartani az energiaárakat”

– mondta Gulyás Gergely.

Attól függ, fenntartható-e a rezsicsökkentés, hogy milyen szinten maradnak a nyersanyagárak – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy ha fenn akarja tartani a kormány a rezsiárakat, akkor a szükséges forrásokat elő kell teremteni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.