CímlapsztorikEgészségünk

Rákhoz és elhízáshoz vezetnek a magyarok kedvenc ételei egy tanulmány szerint

Borzalmas veszélynek vagyunk kitéve mi és a gyermekeink. Ideje megkongatni a vészharangot.

A feldolgozott élelmiszerek mindenütt ott vannak, szigorúan véve még a zöldségeket is ide sorolhatnánk, hiszen közülük sok esik át valamilyen felületkezelésen, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan.

Nagyszabású kísérlet, riasztó eredményekkel

A közelmúltban került publikálásra a US National Institute of Health kutatása, melyben húsz, harmincas éveiben járó alanyt helyeztek ultrafeldolgozott vagy természetes ételekből álló étrendre, és megengedték nekik, hogy annyit fogyasszanak ezekből az ételekből, amennyit csak akartak.

Hirdetés

A kísérlet mindössze két hétig tartott, azután a csoportok étrendjét megcserélték.

Azok, akik az ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló étrendet követték, átlagosan 500 kalóriával ettek többet naponta, és majdnem egy kilót híztak a két hét alatt.

Ráadásul a különféle daganatos betegségek kockázata is drámaian megnőtt.

Egy, a The British Medical Journalben megjelent francia kutatás egyértelmű összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákbetegség kialakulásának kockázata között is.

Növeli a rák kockázatát

A tanulmányban több mint 100 ezer résztvevő napi étkezési naplóját elemezték, és állították sorrendbe a Carlos Monteiro által bevezetett NOVA rendszer szerint, mellyel az ételek feldolgozottságának fokát mérik.

A kutatás azt találta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követők esetében 10%-nál magasabb a rák és a mellrák kialakulásának kockázata.

Ami igen jelentős szám.

Ezektől óvakodjunk de nagyon!

A leginkább aggasztó egészségügyi hatással rendelkező ételek között több olyan van, ami a magyarok kedvence.

A vörös húsok általában véve is napi 50 gramm mennyiség felett jelentősen, akár 17%-kal is növelhetik a bélrák és egyéb daganattípusok kialakulását.

Hirdetés

A másik ilyen igencsak veszélyes élelmiszer a virsli, mely ultrafeldolgozott húskészítménynek számít ami gyakorlatilag alig látott húst.

Jó, de hogyan lehet elkerülni a feldolgozott ételeket?

Ma már szinte sehogy.

Kikerülni a feldolgozott élelmiszereket legfeljebb akkor lehet, ha az ember a saját kiskertjében termeli meg a betevőt.

Nagyon nehéz a mai élelmiszer kavalkádban eligazodni, de mindig érdemes figyelni a címkéket és átolvasni az összetevőket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.