Tudomány

Rejtett világ vezethet el minket a földönkívüliekhez az óceán mélyén

Egy új ökoszisztéma, amely egy másik ökoszisztéma alatt rejtőzik. A földöníkvüli világokig is elvezethet minket – állítják a tudósok.

Váratlan, bizarr világot találtak a tudósok

Bizarr teremtményekkel teli ökoszisztémát találtak egy tenger alatti vulkánnál – írja a Live Science.

A helyszínen korábban nem látott fajokat, köztük férgeket, csigákat és polipokat fedeztek fel.

Hirdetés

Az élővilág Közép-Amerika mellett, a Csendes óceán mélyén fekszik úgynevezett hidrotermális kürtők mélyén. A kutatók azt követően észlelték az élőlényeket, hogy egy robotkarral lekaparták a tengerfeneket.

Jyotika Virmani, a Schmidt Ocean Institute ügyvezető igazgatója és az expedíció vezetője szerint régóta ismernek a szárazföldön felszín alatti üregekben élő állatokat, ahogy az óceán iszapjában és homokjában élőket is.

Ez volt az első alkalom ugyanakkor, amikor hidrotermális forrásoknál keresték őket.

Egy új ökoszisztéma, amely egy másik ökoszisztéma alatt rejtőzik, valóban figyelemre méltó felfedezése, új bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az élet hihetetlen helyeken is létezik

– mondta a szakértő.

Elvezethetnek a földönkívüliekhez is

A tudósok végső soron azt is állítják ezzel, hogy ilyen ismeretlen világok tanulmányozása elősegítheti az ismereteket arra vonatkozóan, hogyan és hol kutassunk földönkívüli élet után.

Más, az életre látszólag nem alkalmas jeges égitesteken, mint amilyen a Titán vagy az Enceladus, és az Európa, éppen a mélybe lévő zárt világok is nagyon hasolóak lehetnek.

Sőt, az Enceladus esetében sem zárják ki hogy a mélyben komolyabb vulkanikus tevékenység zajlik.

Így a felszíni jégpáncél alatti óceánok legmélye konkrétan meleg lehet, így tele lehet különleges földönkívüli élőlényekkel.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!