Tudomány

Részecskéket érzékeltek egy másik világból vagy dimenzióból? Titokzatos erőre bukkantak tudósok

Ez lehet az ötödik alapvető erő…? A részecskegyorsítóban bukkantak valami olyanra, ami a mi valóságunkban és világunkban nem szabadna, hogy létezzen… Hacsak nem egy másik világ, egy tükör “univerzum” nyoma…

Az amerikai részecskegyorsító, a Fermilab tudósai a fénysebességhez közeli sebességre gyorsították a müonokat, majd igen különös dolgot figyeltek meg a viselkedésükben.

A Chicago mellett működő Fermilab részecskegyorsító tudósai olyan komoly felfedezés küszöbén állhatnak, amely megváltoztathatja a világegyetemről alkotott képünket.

Hirdetés

A kutatók több bizonyítékot is találtak arra vonatkozóan, hogy müonok – az atomnál is kisebb részecskék – nem úgy viselkednek, mint ahogy azt a fizika jelenleg ismert törvényei alapján elvárnánk.

Kutatásuk eredményeit a Physical Review Letters című tudományos lapnak nyújtották be publikálásra.

A müonok alapvető részecskék, hasonlóak az elektronhoz, ám nagyjából 200-szor nagyobb a tömegük. Ezekkel a részecskékkel a mágneses térben kezdtek el kísérletezni.

Eredetileg azt várták volna tőlük, hogy kiszámítható módon inogjanak, miközben közel fénysebességgel haladtak a 15 méter átmérőjű gyűrűben – vagyis a részecskegyorsítóban.

Ehelyett azt találták, hogy a müonok sokkal gyorsabban imbolyogtak, mint ami a jelenleg a világot leíró elméletek alapján lehetséges lenne.

Graziano Venanzoni, a Liverpooli Egyetem tudósa a BBC-nek úgy nyilatkozott, ezt az eltérést egy ötödik erő idézheti elő, amit még nem ismerünk.

Mint mondja, mindez rendkívül komoly felfedezés, ami valami újat tárt fel az eddig ismert univerzumról.

A jelenleg ismert négy erő a gravitáció, az elektromágnesesség, valamint a gyenge és az erős kölcsönhatás.

Az eredmények egyelőre még nem vehetők készpénznek, 1:40 000-hez a tévedés esélye.

Hirdetés

Ahhoz, hogy tudományos felfedezésről beszélhessünk, annak bizonyítása szükséges, hogy a tévedés lehetősége 1:3 500 000 legyen.

Mitesh Patel, az Imperial College London munkatársa szerint a világegyetemet leíró standard modellt az elmúlt 50 évben számtalanszor tesztelték már, és eddig mindig kiállta az idő próbáját.

A tudós ezért úgy véli, forradalmi lenne valami új dologra bukkanni.

A standard modell jelenleg nem tud magyarázatot adni az univerzumban megfigyelt számos jelenségre: például a galaxisok gyorsulásában vagy forgásában bekövetkező változásokra, amiket a sötét energia vagy sötét anyag idéz elő.

Ezért ezek az erők és részecskék egyelőre nem képezik részét a standard modellnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!