CímlapsztorikÉrdekes világ

Sáskajárás temeti maga alá a világot: világszerte elkezdtek pusztítani – a végidők jelei?

A tudósok szerint kibillent a természet mérlege. Mások vallási felütéssel azt állítják, hogy közel egy lehetséges világkatasztrófa. Ausztráliától, Afrikán és Indián át Amerikáig elkezdte milliárdszámú sáska letarolni a világot.

De vajon mi is áll a jelenség mögött pontosan?

Egy biztos: a 2020-as nagy sáskajárás olyan, mintha egyfajta jele lenne valaminek. Bibliai léptékű, és világszerte észlelték, tehát valamennyi kontinensre elkezdett kiterjedni.

Hirdetés

Míg megvannak a tudományos magyarázatok is az eddig egyedülálló jelenségre, vannak vallási interpretációi is.

Az Indiai-óceán túlsó végén a szokatlan mértékű esőzés okozott árvizeket és hozott magával buja zöld növényzetet olyan területeken is, ahol normális esetben a sivatag az úr – erre pedig az élővilág is reagált: tavasszal rég nem látott léptékű sáskajárás pusztított Kelet-Afrikában.

Most pedig már számos más helyen elkezdtek elszaporodni, megjelenni a sáskák.

Bár a felmelegedés összességében a bolygónk elsivatagosodásával jár, paradox módon egyes régiókban soha nem látott csapadékhullást eredményezett, ezt mostanában Magyarországon is tapasztaltuk.

A bolygó legszárazabb régióiban árvizek pusztítottak, sőt a világ legnagyobb folyamatos homoksivatagának számító Rab-el-Háli dűnéi között apró tavak alakultak ki a rengeteg eső hatására.

Így jöhetett létre az elmúlt 25 év legdurvább sáskajárása Kelet-Afrikában is.

A 2020-ban létrejövő sáskarajok becslések szerint 2400 négyzetkilométer kiterjedésű volt, ami több mint négyszer akkora, mint Budapest. Januárban olyan is előfordult, hogy egy utasszállítógépnek irányt kellett váltania a sáskafelhő miatt.

Egy-egy raj egyébként 24 óra alatt annyi 35 ezer embernek elegendő mezőgazdasági terményt képes elfogyasztani…

Vagyis ha ezek a sáskahadak valahogyan tovább terjednek most, vagy a jövőben, akkor napok alatt képesek lehetnek egyes országok teljes “élelmiszerkészleteit” felzabálni.

Hirdetés

Már Amerikában is felütötték egyes fajok egyedei a fejüket, és Európában is csak idő kérdése, hogy mikor kezdenek “tombolásba” ezek a féktelen éhségű rovarok.

A tudósok szerint igencsak vészjósló jövő vár ránk ebből a szempontból.

Az egész a klímaváltozás miatt van, az egyre inkább kibillenő természet egyensúlya és az extrémmé, és nagyon meleggé váló éghajlat ugyanis ezeknek a rovaroknak kedvez.

A következő években olyan helyeken fognak megjelenni, ahol korábban soha nem látták őket.

A legnagyobb félelmek szerint a sáskajárások olyan pusztítást fognak véghez vinni a következő években, hogy az valóra váltaná Sara Menker szakember korábbi jóslatát egy több száz millió ember éhezésével és halálával járó élelmiszerválságról.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.