CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Sikerrel járt a visszafiatalítási kísérlet: megvan az örök élet – állítják a tudósok

Fiatalok agyfolyadékát injekciózták be idősebb társaikba, az eredmény hihetetlen!

Egy nemrég készült tanulmány szerint az időskorban gyakori memóriaproblémák visszafordíthatók, és ehhez csak egy kis agy-gerincvelői folyadékra van szükség, amelyet fiatalokból gyűjtenek. Legalábbis egereknél.

A vizsgálathoz a kutatók Iram vezetésével idősebb (18-22 hónapos) egereket vettek, és fénysokkot adtak nekik a lábukra, egyidejűleg egy hangjelzéssel és villogó fénnyel.

Hirdetés

Ezután az egereket csoportokra osztották, és vagy fiatal egerek CSF-ét (10 hetes állatokból származó), vagy mesterséges CSF-et kaptak.

Az ehhez hasonló kísérletekben, ha az egerek „lefagynak”, amikor meglátják a hangot és a fényt, az azt jelenti, hogy emlékeznek a lábsokkra, és felkészülnek arra, hogy az újra megtörténjen.

Ebben a vizsgálatban három héttel a lábsokkok elvégzése után (amit a kutatócsoport „memóriaszerzésnek” nevezett) a kutatók tesztelték az egereket, és azt találták, hogy azok az állatok, amelyek fiatal egerektől származó CSF-et kaptak, az átlagosnál magasabb lefagyási arányt mutattak, ami arra utal, hogy jobb memóriával rendelkeztek.

Ezt egy sor más kísérlet követte az elmélet tesztelésére, amelyekből kiderült, hogy bizonyos gének (amelyek a fiatal és az öreg CSF-ben eltérőek) segítségével ugyanezt a választ lehet elérni. Más szóval, anélkül, hogy valakinek az agyvizét ki kellene venni.

„Amikor alaposabban megvizsgáltuk a hippokampuszban (a memóriával és az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatlással összefüggő régióban) bekövetkezett génváltozásokat, meglepetésünkre az oligodendrocitákhoz tartozó gének erős szignatúráját találtuk.

Az oligodendrociták azért különlegesek, mert az elődsejtjeik még mindig nagy számban vannak jelen az idős agyban, de nagyon lassan reagálnak a differenciálódásukat elősegítő jelzésekre.

Azt találtuk, hogy amikor újra fiatal CSF-nek teszik ki őket, elszaporodnak és több mielint termelnek a hippokampuszban”

– mondta Iram.

Az egerekben az FGF17 nevű fibroblaszt növekedési faktor infúziója a CSF-injekcióhoz hasonlóan képes volt az oligodendrocita progenitorsejteket fellendíteni.

Hirdetés

Az oligodendrociták különösen hasznosak, mert ők termelik a mielint, azt az anyagot, amely az idegrostokat borítja és szigeteli. Az FGF17 infúziója maga is képes volt segíteni az idősebb egereknek a memóriaképesség növelésében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.