Tudomány

Soha nem volt még ennyire meleg: Ausztráliában és a világ számos pontján melegrekordok dőltek meg!

Az Antarktiszon 32 Celsius fokot mértek, Franciaországban 46 fokot, Ausztráliában szó szerit megfőttek a gyümölcsök a fákon!

Ijesztő tendenciák

Friss kutatások szerint a Föld 950-től 1250-ig tartó középkori meleg időszakban például a Föld felszínének mindössze 40 százalékán emelkedett meg jelentősen a hőmérséklet.

A mostani felmelegedés ennél nagyobb területeket érint, ráadásul jóval gyorsabban és drasztikusabban változik az időjárás.

Hirdetés

A 2017-es évtől kezdődően zsinórban az elmúlt évek voltak a legmelegebbek a bolygónk történetében, mióta mérik a hőmérsékletet.

Sokat elmond a globális helyzetről az is, hogy Európában először rendeltek el Vörös Kódot 2019 nyarán a hőség miatt, amikor is Franciaországban ténylegesen 46 Celsius fokot mértek.

A korábbi rekordot 2003-ban Gard megyében jegyezték fel, szintén Franciaországban, ahol 44,1 fok volt.

Az Antarktiszon melegebb volt, mint Európában

Emellett kritikus folyamatok kezdtek el zajlani az Antarktiszon is.

Többször megemelkedett 32 Celsius fokra az átlaghőmérséklet, de volt olyan tél 2018-ban például, amikor a sarkvidék egyes pontjain MELEGEBB volt, mint Európában.

Ez azért kritikus, mert az Antarktiszon már lyukak is keletkeztek egyes mérések szerint, illetve hatalmas kiterjedésű, olvadt tavak, melyek tovább olvasztják belülről melegítve a jeges világot.

Grönlandon sem jobb a helyzet.

Ott bozóttüzek és eső tombol az elmúlt 2-3 évben, ami megint csak azt jelzi, hogy a klímaválság küszöbén vagyunk.

Megfőnek a fákon a gyümölcsök

Ausztráliában még most is durva meleg tombol.

Hirdetés

Olyan hőhullámok érik el a kontinenst, amikor azt eredményezték, hogy a fákon lévő gyümölcsök szó szerint egyszerűen megfőttek a fán.

Egyes lakosok pedig videón mutatták be, hogy az autójuk műszerfalán húst is lehet sütni, a belső hőfok ugyanis elérte a 60 Celsius fokot is…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.