CímlapsztorikTudomány

Sötét energia áramlik a feketelyukakból? Teljesen félreismerhettük a jelenséget, “átjárók” egy másik világba?

Egy új tanulmány mindent a feje tetejére állíthat azzal kapcsolatban, amit eddig a feketelyukak mibenlétéről és működéséről tudtunk.

Szingularitás és a feketelyukak belseje

Eddig egyetlen modell volt az, ami ismert is volt és viszonylag elfogadott a feketelyukak létezése, azok mibenléte kapcsán, ez pedig arról szólt, hogy a feketelyuk mindent elnyel.

A fényt, a teret, az időt is. Bármilyen információ áramlik be, azt örökké csapdába ejti.

Hirdetés

A feketelyukak közepén ugyanis egy szingularitási pont van, ami végtelenül apró és végtelen tömegű, ez okozza azt, hogy a feketelyukak valódi kozmikus csapdává válnak bármi számára, ami a közelükbe kerül, és emiatt képesek meghajlítani a teret maguk körül.

Egy új tanulmány azonban szembemegy ezzel a modellel, az ezt kidolgozó csillagászok szerint ráadásul alátámasztható elméletük.

A feketelyukak valójában nem is feketelyukak?

A szakértők az új eredmények alapján úgy gondolják, hogy bizonyos fekete lyukak valójában nem is fekete lyukak:

hanem olyan furcsa objektumok, melyekben sötét energia található.

A sötét energia az a feltételezett energiaforma, amely az egész univerzumban fellelhető.

Kevin Croker és Joel Weiner, a Mānoai Hawaii Egyetem munkatársai Friedmann-egyenleteket vizsgáltak, ezek Albert Einstein általános relativitáselméletének leegyszerűsített formái.

A megfigyelések alapján az univerzum mérete nem állandó, folyamatosan tágul, ezt a tágulást pedig gyakran az egyenletek segítségével elemzik.

Sötét energia források lehetnek

A kutatók arra jutottak, hogy a formulák megfelelő leírásához az kell, hogy a világegyetem ultrasűrű és elzárt régióit (például a fekete lyukakat) matematikai szempontból ugyanúgy kezeljék, mint az egyéb részeket.

A szakértők úgy vélik, hogy ha a sötét energia az alternatív fekete lyukakban van, az magyarázatot adhat eredményeikre.

A feltételezett objektumokat a sötét energia általános objektumainak (GEODE-knek) nevezik.

Hirdetés

Ezek létezését valójában már az 1960-as években is felvetették, matematikailag viszont egészen mostanáig nem tudták alátámasztani jelenlétüket.

“Átjárók” egy másik világba?

Adódik a nagy kérdés: ha ez valóban így van, mekkora az esélye, hogy valami olyan dolog felett még elsiklottak a tudósok eddig, ami felvethet még több érdekes lehetőséget?

Például azt, hogy a feketelyukak valóban egyfajta átjárók lehetnek egy másik univerzumba, vagy egy magasabb dimenzióba.

Talán nem véletlen, hogy mindent elnyelnek, és ezek a dolgok, az információ, a fény egyszerűen “megszűnnek létezni”, legalábbis látszólag a mi világunkban.

Mi van, ha a feketelyukaknak van egy másik pólusuk, melyből anyag áramlik ki…?

A tudósok és csillagászok ezt a lehetőséget is felvetették már, fehérlyukakként hivatkoznak ezen hipotetikusan létező objektumokra, ám létezésük egyelőre nem bizonyított.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!