Súlyos mentális betegségeket okozhat a sültkrumpli: sokkoló kutatás látott napvilágot
Kiderült: nem csak a fizikai állapotromlás, de a mentális betegségek terén is van kapcsolat a rendszeres sült krumpli fogyasztással.
Ijesztő kutatási eredmények
A kínai Hangcsouban dolgozó egyetemi kutatók 11 év alatt több mint 140 ezer, sült krumplit fogyasztó embert vizsgáltak meg a kutatásukban.
Az adatokból kiderült, hogy a sült krumpli fogyasztása hatással lehet a szorongás és depresszió kialakulására.
Az eredmények meglehetősne ijesztőre sikeredtek.
Egyértelmű kapcsolatot mutatott ki ugyanis a súlyos mentális betegségen növekedése terén a sültkrumpli fogyasztása.
12%-kal növelte a szorongást és 7%-kal a depresszió kockázatát.
Az akrilamid lehet az oka
A kutatók arra is rájöttek, hogyb feltehetően az úgynevezett akrilamid lehet az oka.
Ez egy olyan vegyület, ami magas hőfokon valóü sütéskor keletkezik a tepsiben, serpenyőben.
Egy kísérlet is ezt igazolta ami során zebrahalaknak adtak akrilamidot, amitől azok egy sötét sarokba bújtak el és elkezdték kerülni társaikat is.
A sült ételek nagymértékű fogyasztása növelheti a szorongás és a depresszió kockázatát, ez azonban fordítva is igaz lehet: a szorongó, depressziós emberek gyakran vigasztalódhatnak az egészségtelen,
de finom ételekkel örömforrás gyanánt
– mondta David Katz orvos.
Még rákot is okozat: van okunk pánikba esni?
Mindezek mellett egyre több olyan kutatási eredmény lát napvilágot, melyek igazolni látszanak azt a kapcsolatot, ami a rák kialakulása és az akrilamid fogyasztása között fennáll.
A tudósok szerint bár még további kísérletek szükségesek hogy ezt megerősítsék, nem árt mértéket tartani ezen ételekkel kapcsolatban.