CímlapsztorikÉrdekes világ

Súrolta a Földet egy aszteroida: a NASA hallgat – majdnem bekövetkezett a katasztrófa

Ráadásul a közeljövőre aggasztó előrejelzéseket vetít mindez előre. Különféle világszervezetek kongatták meg a vészharangot.

Olyan gyors volt, hogy még a Földet veszélyeztető aszteroidák megfigyelésére a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban felállított riasztórendszer (ATLAS) is csak 15 óra késéssel észlelte.

Mindössze 400 kilométeren múlt, hogy a 2020 VT4 nevű égitest nem ütközött össze bolygónkkal, ennyivel repült el a Csendes-óceán déli része felett – írta a ScienceAlert

Hirdetés

Összevetésképpen: a Nemzetközi Űrállomás is 400 km-re lebeg a Föld felett.

És ez a távolság 200 km-rel rövidebb mint Magyarország két, egymásra legmesszebb fekvő települése, Garbóc és Felsőszölnök közötti légvonalbeli út.

Becslések szerint az aszteroida átmérője legfeljebb 5-10 méter lehetett.

A Föld 20 óra különbséggel csaknem pontosan ott volt, ahol a 2020 VT4 napközeli pontja.

Első ízben dokumentálták nem-meteorikus aszteroida ilyen közeli elhaladását a Föld mellett.

E közelítés rekordját az idén már másodszor döntötték meg. Augusztus 16-án a 2020 QG 3000 kilométerrel repült el a Föld felszíne felett.

E mostani csúcsot azonban nem tudták tetten érni, mert egyetemes (közép-európai) idő szerint november 13-án pénteken 17:20-kor következett be a Bounty lázadóiról elhíresült Pitcairn-szigetek felett, ahol éppen fényes nappal volt.

Az este nagy port kavart most az űrkutatással foglalkozó szervezetek körében.

Sokan már most megkongatnák a vészharangot.

Hirdetés

Szerintük ugyanis ebből az egészből jól látszik, hogy a NASA a kis költségvetséből és a véges forrásaival már nem áll a helyzet magaslatán.

A tudósok szerint az égbolt alig pár százalékát lehet jelenleg megfigyelni, ezt azonnal bővíteni kell, különben bármikor jöhet egy olyan aszteroida, mely becsapódva vagy “jobb esetben” csak lokális károkat okozna, rosszabb esetben az egész emberi fajt kipusztíthatná.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.