CímlapsztorikEgészségünk

Szenzációs áttörés: kifejlesztették a fognövesztő gyógyszert, a fogtündér nyugdíjba mehet

Tényleg visszanöveszthetők a fogak!

Az első állatkísérletek eredményesen zárultak, így a tervek szerint hamarosan embereken is kipróbálják azt az új gyógyszert, amit japán kutatók fejlesztettek ki, kimondotta a fogak növesztésére.

Hamarosan megoldás érkezhet egy, körülbelül az emberek 1 százalékát érintő, a fogak teljes vagy részleges hiányát okozó betegségre, az anodontiára – japán kutatók ugyanis elkészítették azt a gyógyszert, ami képes lehet fogak növesztésére.

Hirdetés

A készítmény klinikai vizsgálatai 2024-ben indulhatnak meg, és a várakozások szerint 2030-ban lesz elérhető

számolt be róla a The Mainichi japán lap.

A gyógyszer azoknak segíthet fogat növeszteni, akik valamilyen veleszületett rendellenesség miatt hiányzik a teljes felnőtt, maradó fogazatuk.

A készítmény állatok esetében már bizonyított, és sikerrel növesztett úgynevezett „harmadik generációs fogakat” – tehát, a tej- és maradó fogak után egy újabbat.

A gyógyszer mögött Takahasi Katsu, a Kitano Kórház orvosi kutatóintézetének fogászati, szájsebészeti részlegének vezetője áll, aki már régóta kutatja a fogak növesztésének lehetőségét.

A dolog mélyebb kutatásába 2005 környékén kezdett bele Takahasi, amikor kutatótársaival úgy találták, az egerek esetében egy bizonyos gén hiánya esetén több fog volt megfigyelhető.

Egy, a gén által termelt, USAG-1 nevű fehérje ugyanis a jelek szerint hatással van a fogak növekedésére, a blokkolása pedig több fog növekedését eredményezheti.

Egy erre képes gyógyszert készítettek a kutatók is, és egy 2018-as egérkísérlet során – melyben veleszületetten alacsony fogszámú állatok képezték az alanyokat – sikerült a készítménnyel új fogak növekedését előidézni.

Most – jegyzi meg a The Mainichi – az emberi alkalmazásra készítik elő a gyógyszert a kutatók.

Hirdetés

Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy nem gyakorol káros hatást az emberi szervezetre, majd, ha ez megvan, 2 és 6 év közötti gyerekeket kezelnének vele – olyanokat, akik az anodontiában szenvednek.

Ha sikeres lesz, az az egész fogászatban áttörést hozhat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!