CímlapsztorikTudomány

Szenzációs felfedezés: titkos élet van a Szaturnusz rejtélyes holdján

Valódi földönkívüli jégvilág található a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján…?

Egyelőre nem kell az Alien-filmek idegenjeitől tartanunk az Enceladuson, de a Szaturnusz és egyik holdja rengeteg titkot tartogat, amelyekről szinte csak találgatásaink, tudományos okfejtéseink vannak.

A tudósok és a kutatók már hosszú évtizedek óta próbálnak meg mérések, minták és számítások alapján választ adni a témában, ám minden kétséget kizáróan lehetetlen megbízható végkövetkeztetésre jutni addig, amíg a saját szemünkkel (vagy legalább egy elküldött szondáéval) nem látjuk meg az akárhány, láván járó vagy éppen úszó bizonyítékot.

Hirdetés

Gyanítható, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a földi élet komplexitásához hasonló élőlényekbe futnánk a Naprendszeren belül, ám mikroszkopikus, sejtszintű létformák létezése akár el is képzelhető

– írta a Promotions.

Hozzátették: ezt évről évre felvázolja egy-egy tudóscsapat.

Így történt ez most is az IFL Science hasábjain. Fontos leszögezni az Enceladus alapismérveit. Hershelék fedezték fel a kis, alig 500 kilométeres átmérőjű égitestet még a 18. század környékén.

A Cassini űrszonda jóvoltából azt is tudjuk, hogy egy jégvilág található a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján.

Már tudható, hogy a felszíni vízjég alatt a gejzír és jégvulkáni aktivitás mellett életképes óceánok, tengerek húzódhatnak.

Sőt, a tanulmány szerint az Enceladus vízkörforgása a hőteljesítményének köszönhetően szinte biztosan szimbiózisban van a Szaturnusz „E” gyűrűjével, melynek „lakója”.

Sőt, talán maga az egész gyűrű a holdacska hidrotermális működésének köszönhetően jött létre és maradt fenn talán már hosszú évmilliók óta.

A mérete ellenére roppant aktív Enceladus a tudósok szerint annak köszönheti mozgalmasságát, hogy mozgását a Szaturnusz körüli elliptikus pályáján speciális ciklikusság jellemzi.

Hirdetés

A Cassini egykori méréseiből az „E” gyűrűnek olyan kibocsájtásait fedezték most fel, amelyek egyértelműen olyan kémiai összetevőkre utalnak, melyek a létezés bizonyos formáját sejtetik az Enceladuson.

Természetesen annak vízfelszíne alatt, a jég védelmében, lévén, hogy csak a pólusai környékén ad némi védelmet a légkör.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!