EgészségünkÉrdekes világTech-Kütyük

Színváltós tapasz jelezheti a fertőzéseket: áttörés a járványok és betegségek terjedésének megállításában

Ha ezt most azonnal bevezetnék, akár azonnal meg lehetne állítani a járványt!

Akár azonnal meg lehetne fékezni bármilyen nagy, globális világjárvány terjedését, vagy a kialakulása előtt az elejét venni a dolgoknak.

Egy új kínai fejlesztés ugyanis lehetővé tenné, hogy a fertőzött emberek a betegségük tudta nélkül is kiderítsék magukról, hogy betegek-e.

Hirdetés

Egy színváltós “okos tapasz” a megoldás, mely elszíneződik attól függően, hogy valaki egészséges, vagy épp hordoz valamiféle kórokozót a szervezetében.

Az apró és egyszerű fejlesztés világszerte minimálisra tudná redukálni a fertőzéseket, és egyes feltételezések szerint még az évről-évre tomboló influenza járványokat is meg tudná állítani.

Azáltal ugyanis, hogy az emberek látnák egymáson és magukon, hogy fertőzöttek, kerülnék az érintkezést.

És mint tudjuk, az érintkezés a cseppfertőzéses baktériumok és vírusok legerősebb “fegyvere”, gyakorlatilag így terjednek.

De hogyan is működik?

Nos, a Kínai Tudományos Akadémia kutatói által kifejlesztett eszköz képes jelezni, milyen fertőzést tapasztottak le vele, és stimuláció hatására képes olyan anyagot kiváltani, ami meggyengíti a fertőzést.

Az újítás sokat segíthet az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok elleni küzdelemben is, de a járványok esetén is, némi átalakítással.

A tapasz attól függően változtatja a színét, hogy milyen fertőzéssel kerül kapcsolatba:

Fehér marad, ha egyáltalán nem érzékel baktériumot, sárga, ha gyógyszerrel kezelhető baktériummal találkozik, és piros, ha olyan a fertőzés, ami további kezelést igényelhet a gyógyszeren felül is, vagyis antibiotikum-rezisztens baktériumról beszélünk. Minél sötétebb a tapasz színe, annál erősebb a fertőzés, vagyis annál több baktérium van a sebben.

Hirdetés

Sőt, a tapaszból antibiotikumot vagy más segédanyagot is szivárogtathatnak, már a fertőzés megjelenésekor, ami nem ad lehetőséget a baktériumnak vagy vírusoknak arra, hogy mutálódjon, vagy megerősödjön, és ellenállást fejlesszen ki.

Eddig még csak kezdetleges tesztelések zajlottak az okos sebtapaszra, de az eszköz komoly potenciált mutat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.