CímlapsztorikTudomány

Talajból kiolvadó ősi kórokozók hozzák el a világvége-járványt a tudósok szerint

Reaktiválódhat a rettegett “fekete halál”, de más ősi kórokozók is a vesztünket okozhatják éveken belül – figyelmeztetnek a tudósok.

Aggasztó folyamatok indultak meg

A közelmúltban számos, a fagyott szibériai talajban több tízezer éve szunnyadó vírust sikerült “életre kelteniük” a kutatóknak. A legfiatalabb innen kitenyésztett kórokozó 27 ezer, a legrégebbi – egy pandoravírus – pedig körülbelül 48,5 ezer éves volt

– számolt be róla a Conversation.

Hirdetés

A globális felmelegedés hamarosan e téren is változást hozhat, ugyanis a felolvadó talajból, a permafrosztból évezredek óta fagyott szerves anyagok, köztük még mindig szaporodóképes baktériumok és vírusok szabadulhatnak fel.

Hogy ezek miatt van-e ok aggodalomra, azzal nemrégiben egy nemzetközi tudóscsoport behatóan is foglalkozott. Francia, német és orosz kutatók összesen tizenhárom, permafroszt talajmintából vett vírust tanulmányoztak.

Fagyott világvége vírusok reaktiválódhatnak?

Korábban is volt példa rá, hogy a tudósok “kincsekre” bukkantak a fagyott talajban. 2015-ben például francia kutatóknak sikerült szaporodóképes vírusokat kimutatniuk 30 ezer éves permafroszt talajmintákból: a Pithovirus és a Mollivirus sibericumot

A kutatásból kiderült, hogy valóban fennáll annak esélye, hogy az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek maradnak, és “kiolvadásuk” után újra szaporodni kezdenek.

Ha mindez még nem lenne elég,a folyamatos felmelegedés hatására a permafroszt felolvadásával fertőző betegségben elhunyt emberek teste kerülhet felszínre, ezzel pedig bizonyos kórokozók szabadon, vagyis ellenőrizetlenül “kerülnek ki” a világba.

De elsősorban nem a vírusok, inkább a baktériumok miatt kongatják a vészharangot.

Világvégét okozó járványok jöhetnek éveken belül?

Sokan attól tartanak, hogy a rettegett fekete halál vagy más kórokozók is reaktiválódhatnak.

2016-ban például vélhetően a szokatlanul meleg nyár miatt felolvadó talajból került ki a lépfenét okozó baktérium, ami komolyan megtizedelte a szibériai rénszarvasállományt: összesen 2350 állat pusztult el.

Az e területen időről-időre kialakuló lépfenejárványokban az elhullott állatok húsát fogyasztó emberek is megfertőződhetnek.

Hirdetés

A szakemberek szerint további aggodalomra adhat okot, hogy egyelőre nem lehet tudni:

A permafroszt talajból előkerülő kórokozók ellen védenek-e, és ha igen, milyen mértékben a jelenleg használt antibiotikumok.

Elméletben ugyanis az is előfordulhat, hogy egy olyan baktérium fog kiolvadni a jég birodalmából, amivel az emberiség immunrendszere egyszerűen nem tud majd mit kezdeni és ami egy olyan világjárványt idézhet majd elő, mely megtizedeli az emberi civilizációt.

Mindezek mellett a tudósok nyugalomra intenek mindenkit, jelenleg ugyanis minden tőlük telhetőt megtesznek a minták begyűjtése szempontjából és azért, hogy ne induljon terjedésnek egyetlen gyilkos kórokozó sem.

Szerintük az emberről emberre ugrás képességét “szerencsénkre” még nem fejlesztette ki a legtöbb ősi kórokozó, így egy rövid egérutat nyert az emberiség…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.