CímlapsztorikEgészségünk

Tele van egészségvédő vegyületekkel: tudod, hogy mi ez, és milyen kedvező hatásai vannak?

Vannak akik imádják, mások viszolyognak tőle, de az egészségre gyakorolt hatásai miatt megéri fogyasztani!

Még rákellenes hatásai is vannak!

Na, felismered?

Hirdetés

Szoktad fogyasztani?

A rukkola ízét – akárcsak a családjába tartozó brokkoliét, káposztáét, mustárét, kelkáposztáét és vízitormáét – a leveleiben található vegyületek, az izotiocianátok határozzák meg.

Ezek lehetnek veszedelmesen csípősek, de adhatnak enyhébb, inkább a retekére emlékeztető ízt, sőt előfordul, hogy egyáltalán nincs ízük.

A természetben ezek a vegyületek arra szolgálhatnak, hogy megvédjék a növényt az állatoktól és a betegségektől, illetve a környezeti stressz elviselésében is segítsék a növényt.

Az ember számára azonban egészségügyi hozadékokkal is jár, ha izotiocianátokat fogyaszt:

A vegyület rákellenes hatásáról és a neurodegeneratív betegségekben (pl. az Alzheimer-kór esetében) kifejtett pozitív hatásáról is születtek már tanulmányok.

Már csak emiatt is foglalkoztatják a kutatókat azok a növények, amelyeknek a levelében megtalálható ez a vegyületcsoport.

-számol be róla a Házipatika és a Qubit is.

Magyarországon a második világháborút követően terjedt el igazán, feltehetően annak köszönhetően, hogy magjait a külföldről származó lenmagokkal együtt rendszeresen behurcolták, és gyomként szabadon nőtt az alföldeken.

Hirdetés

A zöld színű levelekben rejlő K-vitamin kifejezetten jót tesz a csontoknak, sokáig megőrzi egészségüket és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

A rukkola bővelkedik antioxidánsokban, amiknek köszönhetően segít a szervezet tisztán tartásában, detoxikálásában:

Megsemmisíti a káros szabadgyököket, ugyanakkor kiegyensúlyozza a sejteken belüli enzimreakciókat.

A K-vitamin nem csupán a csontokat védi, de a testben lévő gyulladásokat is szünteti. Nem véletlen, hogy a rukkolát az orvosok az Alzheimer-kór elleni étkezés egyik fontos hozzávalójaként jellemzik.

A rukkola az antioxidánsok mellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nem túlzás vérbeli immunerősítőként hivatkozni rá.

Egyik legfontosabb összetevője a C-vitamin, ami különösen a téli, megfázós időszakban segíthet kivédeni a vírusok, baktériumok támadását.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.