CímlapsztorikEgészségünk

Óriási felfedezést tett egy kutató a rákkal kapcsolatban: a cukorhoz és az anyagcseréhez lehet köze

Kutatásai eredményei széles körben óriási vitát váltottak ki.

Mindent a feje tetejére állíthat a rettegett betegségről.

Otto Warburg korábban már felhívta egy igencsak érdekes jelenségre a figyelmet a rákkal kapcsolatban.

Hirdetés

A rákos sejtek tápanyagként gyakran kizárólag a glükózra támaszkodnak. Ma már tudjuk, hogy a genom instabilitása és a megváltozott anyagcsere egyike a rák jellemzőinek.

Ezeket a dolgokat azonban mégsem kapcsolta mgé soha senki komolyabban össze.

Dana Farber rákkutató azonban “elvégezte a házi feladatát” a rákkal kapcsolatban, és valami olyannal állt elő, ami mindent megváltoztathat…

A Nature című tudományosan elismert folyóiratban publikálta a kutatását, amiben megdöbebntő dolgok szerepelnek.

Szerinte és kollégái szerint a rák megváltoztatja az anyagcsere folyamatokat: nem véletlen az, hogy ezek a tumorsejtek rengeteg cukrot kezdenek “zabálni”.

A rosszindulatú sejtekben nagy mértékben felhalmozott egyes anyagcsere-melléktermékek meggátolják a DNS-törések kijavítását.

Azt tudjuk, hogy a DNS kettős spiráltöréseit a sejt egy speciális molekuláris hibajavító folyamat segítségével próbálja korrigálni. Ez általánosságban azért fontos, mert ha ezek a törések kijavítatlanul maradnak, genominstabilitást okozhatnak, ami a sejt halálához vezethet, illetve elősegítheti a tumor növekedését.

A kutatók rájöttek, hogy ahhoz, hogy ez a hibajavító folyamat gördülékenyen végbemenjen, szükség van arra, hogy a törés helyének a közelében – és csakis annak közelében – metilcsoportok jelenjenek meg a kromatinon (a kromatin DNS-ből és fehérjékből áll, ez adja magának a kromoszómának az anyagát).

Képzeljük el ezt úgy, mintha vasúti síneket javító szakember lennénk, akinek megjelölik a térképen, hol vannak hibák a sínen, amelyet meg kell javítania

Hirdetés

-fejtegeti a Qubit is a Nature cikke alapján.

Kiderült, hogy az egészséges sejtek esetén a sejteken belül a DNS törés közvetlen közelében metilcsoportok jelennek meg. A tumorsejtekben azonban ez nem megy végbe.

A tumorsejt ugyanis az anyagcsere folyamatok során blokkolják azt a fehérjét, ami ebben segítene.

Visszatérve a vasúti sínekhez: ugye nem lenne könnyű eldönteni, hogy a vasút melyik részét kellene megjavítanunk, ha a térképen a sín egész hossza be lenne jelölve?

Sulkowskiék tanulmánya azért jelentős, mert összeköti a rák két jellemzőjét, a genominstabilitást és a megváltozott anyagcserét, ezáltal rávilágítva arra, hogy miként vezethet az abnormális anyagcsere gyorsan még több DNS-hiba és új génmutációk megjelenéséhez, amelyek elősegíthetik a rákos sejtek növekedését.

Gyakorlatilag ugyanis arról van szó, hogy a tumorsejt elkezd cukrot fogyasztani a szervezetben, megváltozik a sejt anyagcsere, aminek a melléktermékei megakadályozzák a DNS hibajavítását.

Ezáltal szabad utat engedve a tumorsejtek további terjedésének.

Ez egy óriási áttörés, ugyanis rámutat a rák alapvető jellemzőjére és arra, hogyan játssza ki a szervezetünket és az immunrendszert.

Lényegében a rettegett kór titkára derült fény, innentől kezdve pedig “már csak egy lépés” egyfajta fegyvert fejleszteni ellene.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.