Tudomány

Terjed a halálos gombafertőzés: ez elpusztíthatja az egész civilizációt, Szlávik János is megszólalt

Itt az apokalipszis?

Képes megfertőzni az embert, és a véren keresztül a főbb szervekben terjedni, 70%-os a halálozási aránya.

Szlávik János megszólalt egy új világjárványról: új kórokozó tarolhatja le a világot?

Hirdetés

Gombafertőzés, akár 70%-os halálozási aránnyal

A LiveScience írta meg, hogy egy egy új tanulmány szerint a Candida auris nevű rendkívül fertőző, potenciálisan akár halált is okozó gomba egyre gyorsabban terjed az amerikai egészségügyi intézményekben, és valószínűleg egyre ellenállóbbá válik.

Az első C. auris-fertőzést 2009-ben, Japánban dokumentálták, a gombát azóta számos más országban is megtalálták, köztük az Egyesült Államokban. Itt 2016-ban volt az első megerősített eset.

A fertőzéses esetek száma világszerte 2019-ben kezdett meredeken emelkedni, a szakértők szerint pedig még mindig globális veszélyt jelent.

2018-hoz képest; 2020-ban 59 százalékkal ugrott meg az esetek száma 2019-hez képest; 2021-ben pedig 95 százalékos növekedést találtak ugrás 2020-hoz képest.

A tanulmány vezető kutatója, Dr. Meghan Lyman szerint ez azt mutatja, hogy

a fertőzés terjedési aránya valószínűleg növekszik.

A hivatalos adatok szerint a candid auris halálozási aránya körülbelül 70 százalékos.

A rettegett candida auris tarolhatja le a világot a covid után

Az esettel kapcsolatban még a covid idején Szlávik János infóetológust is kérdezték, aki már akkor nagyon aggasztónak találta a terjedését.

A bestfmnyiregyhaza Dr. Szlávik Jánost, a Dél-pesti centrumkórház infektológus főorvosát kérdezte a valós veszélyről, aki elmondta:

Hirdetés

A Candida auris egy új gombafaj, amit először 2009-ben, Japánban figyeltek meg, azóta többek között az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban is megjelent.

Bajt, csak valamilyen immunkárosodás esetén jelentenek.

A Candida auris rendkívül ellenálló, nemcsak a gombaölő szereknek, hanem a fertőtlenítő szereknek is.

Sokan azt mondják, hogy úgy alakult ki ez a faj, hogy túl sok gombaölő szert használnak a mezőgazdaságban, ezáltal a gombák megpróbálnak védekezni és hihetetlenül ellenállnak.

Magyarországon eddig még nem találtak Candida auris fertőzést, a legközelebbi ország Ausztria, ahol egyetlen egy esetben sikerült igazolni ezt a betegséget.

Azonnal fel kell készülnünk

Itt az ideje, hogy azonnal felkészüljünk az egészségügyi rendszereink megerősítésével, mert ha ezt a drámai terjedést nem sikerül megállítani, akkor komoly világjárvány törhet ki a candida auris „ámokfutásából”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.