CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Napi 4-5 kávé? Döbbenetes egészségügyi hatásai vannak, “minden betegséget” felszámol?

Egy megdöbbentő tanulmány már-már sokkolóan erős hatásokra derített fényt.

A rendszeresen több kávét fogyasztók védve lehetnek többek között a rákkal és egyéb betegségekkel szemben.

Új kutatás, megdöbbentő eredményekkel

Svéd kutatók legújabb vizsgálati eredményei szerint a szervezet magasabb koffeinszintje csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Hirdetés

Mindemellett azt a korábbi esejtést is sikerült megerősíteni, hogy a kávé fogyasztása képes regenerálni a májat és véd bizonyos daganatos megbetegedések ellen.

Nem először vetődik fel ez az összefüggés, korábbi kutatások már kimutatták, hogy napi 3–5 csésze 70–150 mg koffeint tartalmazó kávé elfogyasztása nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti.

Viszont ezek a vizsgálatok főleg megfigyeléseken alapultak, és nem lehetett biztonsággal megállapítani az ok-okozati összefüggéseket.

„A mendeli randomizációs eredményeink arra utalnak, hogy a koffein, legalábbis részben, megmagyarázhatja a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított összefüggést”

– írta a kutatócsoport a BMJ Medicine folyóiratban.

A kávé rákellenes hatása bizonyítva?

Bár korábban egyértelműen nem volt bizonyított a kávé daganatkockázatot csökkentő hatása, számos összetevője szerepet játszhat a kedvező jelenség kialakulásában.

Igazolták, hogy a friss kávé jelentős antioxidáns aktivitású, valamint a koffein DNS-károsodást védő, a kafesztol és kahveol pedig antikarcinogén hatást fejt ki.

Azóta egyre több kutatás azt mutatja, hogy a rákellenes immunitást jelentősen növelheti napi 3-5 csésze kávé rendszeres fogyasztása.

Egy másik kutatá szerint a kávé erősíti a rákellenes immunitást, és kiegészíti az immunterápiát azáltal, hogy újraaktiválja az immunrendszert a növekvő daganat közelében.

Hirdetés

Emellett csökkenti az új vérerek képződését, és megakadályozza, hogy a daganat helyreállító üzemmódba kerüljön, ha megsérül.

Ez utóbbi eredmények megerősítésére azonban még további vizsgálatokra van szükség

– hívják fel a figyelmet a tudósok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!