CímlapsztorikTudomány

Titokzatos fekete gomba terjed Csernobilban: a NASA vizsgálja, elpusztíthatatlan és radioaktív anyagokon él

A tudósokat zavarba ejtette a felfedezés.

A titokzatos organizmus nagyon is jól érzi magát a halálos sugárzásban, egyelőre érthetetlen okokból, ráadásul gyorsan terjed.

A fekete gombákat – Cryptococcus neoformans – először a Pripjaty városának közelében történő atomerőmű robbanása után fedezték fel Ukrajnában.

Hirdetés

A tudósok sokáig értetlenül álltak azelőtt, hogyan sikerült túlélniük a Csernobil tartományában uralkodó radioaktív sugárzást.

Ahogy tovább vizsgálták, érdekes dologra lettek figyelmesek:

Nemhogy átvészelték a szélsőséges körülményeket, de úgy tűnt, mintha kifejezetten vonzódnának a sugárszennyezett tárgyak iránt.

Sőt, mára az is kiderült, hogy a gombák radioaktvitást esznek.

Vagyis kifejezetten a csernobili halálzónában érzik jól magukat, de ott drámai módon terjedni kezdtek.

“Ezeknek a gombáknak nem fotoszintézis alapon működik a szervezetük, hanem egy úgynevezett radioszintézis során elnyelik a gyilkos sugárzást. Egyelőre alig értjük, miként történik ez, és miért élik ezt az egészet túl”

– állítják a kutatók.

A NASA is vizsgálja már egy ideje a titokzatos organizmust.

Kasthuri Venkateswaran, a NASA tudósa szerint, ha ezt a sugárnyelő képességet kinyernék a gombákból, olyan gyógyszert tudnának belőle előállítani, mely védőréteget adna különböző halálos sugarak ellen.

Hirdetés

Sőt, még a rákbetegeknél is hasznos lehetne a tudás, főleg a sugárterápián átesett betegek rehabilitációjánál.

Mások pedig egyesen azt vetették fel, hogy a Mars kolonizációjánál is fel lehetne használni a gombával szerzett tapasztalatainkat.

Nils Averesh, a Stanford Egyetem kutatója azt mondta:

A gomba tökéletes, ráadásul elég csak néhány gramm belőle. Saját magától szaporodik, öngyógyító, hogyha lenne egy olyan napkitörés, mely károsítaná a sugárvédő pajzsot, akkor is képes néhány nap alatt újra növekedni.

Vagyis gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Egyekben az is felvetődött félelemként, hogy a gomba egyfajta “fekete masszaként” terjed majd el mint a pestis, és gyűri maga alá az egész bolygót.

Mivel elpusztíthatatlan, aligha lehetne ellene tenni valamit, hisz kiirtani nem tudnánk, minden egyes felületet teljesen csírátlanítani kellene tőle.

Ha ugyanis egyetlen atomja is marad a gombának, az képes újraképződni a fent már említett módon.

Egyelőre azonban hála az égnek semmi jel nem utal arra, hogy a fekete gomba kontrollálatlan szaporodásnak indulna a gyilkos sugárzással átitatott halálzónán kívül.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.