CímlapsztorikÉrdekes világMúltidéző

Több évtizedes hátborzongató magányban áll az egykori szovjet repülő hajó

A különleges és egyedülálló ekranoplán az egykori szovjet birodalom „lenyomata”.

A fedélzetére fellépve a látogatók valódi időutazásról számolnak be…

Kívülről úgy néznek ki, mint a repülők, hivatalosan viszont hajónak minősülnek, de a működésüket tekintve igazából a kettő közé lehetne sorolni őket.

Hirdetés

Így néz ki az a szovjet ekranoplán, ami több évtizede hihetetlenül nagy magányban áll, miközben folyamatosan eszi az idő.

Nehezen megközelíthető, ezért csak nagyon kevesen járhattak a közvetlen közelében, a gép fedélzetén pedig időtlen idők óta csak egy maroknyian jártak.

Annak idején elsősorban arra tervezték a készítők, hogy nagy sebességgel hajtson végre különféle támadásokat, amikkel az ellenséges hadihajókat pusztította el.

Működése a párnahatáson alapul, azaz a vízfelszín (vagy akár talaj) felett pár méterrel képes haladni, a szárnya alá szorított nagy nyomású légréteg fölhajtóereje miatt.

Ez, illetve a nyolc Kuznyecov NK-87 turbóventilátoros hajtómű tette lehetővé, hogy akár 550 km/órás sebességgel is száguldjon – 286 tonnája ellenére.

A pusztításért pedig a hat rakétaindító cső a felelős, melyek akár nukleáris rakéták indítására is alkalmasak voltak

-írja a vezess.hu.

Eredetileg nyolc példány terveztek építeni a 74 méteres szerkezetből, de végül csak egyetlen készült el, ugyanis a Szovjetunió felbomlása miatt nem jutott elég pénz a projektre.

Az elkészült, 903-as számú MD-160 viszont 1987-től kezdődően jó ideig használatban volt, valamikor a kilencvenes évek végén helyezték nyugalomra Kaspiysk városában, egy haditengerészeti bázison.

Hirdetés

Azóta meg sem mozdították…

Hihetetlen, és hátborzongató. Ha léteznek kísértethajók, akkor léteznek kísértet repülők is, és ez a fém-monstrum egy ilyen.

A fedélzetén bárki járt, mindenki egy nyomasztó hangulatról számolt be, fojtogató légkörrel és vészjósló sötétséggel.

A The Drive szerint az oroszok pár éve ismét fontolóra vették, hogy hasonló ekranoplánokat építsenek, azonban erről egyelőre semmit sem tudni.

A hetekben utolsó útjára indították az évtizedek óta helyben hagyott MD-160-as monstrumot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.