Tudomány

Fontos figyelmeztetést adott ki a WHO a koronavírussal kapcsolatban

Azonnali hatállyal az összes országnak!

A WHO figyelmeztetést adott ki kedden, miszerint nem tartja elég meggyőzőnek a koronavírusból felgyógyult betegek véplazmájának felhasználásával alkalmazott terápiákat a covidos betegeken.

Az eredmények nem elég meggyőzőek, bizonyító erejük alacsony – állította a Euronews szerint a WHO nevében megszólaló szakértő, Soumya Swaminathan.

Hirdetés

Az évszázados módszer lényege, hogy a betegségből felgyógyultak vérében antitestek jelennek meg, amelyek egy új beteg szervezetébe juttatva gyorsíthatják állapotának javulását.

A módszert Magyarországon is alkalmazzák, rendszeresen kérik a gyógyultakat, hogy adjanak vért a következő páciensek kezeléséhez.

A vérplazmás gyógyítás jelentősége akkor nőtt meg a koronavírusos betegek kezelésében, amikor bizonytalanná vált a hidroxiklorokin alkalmazhatósága annak lehetséges kockázatai miatt.

A koronavírusos betegek gyógyításában nem csak a páciensek szempontjából mondták előnyösnek a terápiát a kedvező tapasztalatokat szerző orvosok. Egyebek mellett azt hangsúlyozták, hogy az egyént megmenti a hosszas szenvedéstől, miközben az egészségügyi ellátórendszer erőforrásait is kíméli a gyorsabb gyógyulás, mert hamarabb bocsátható haza a beteg.

Több tapasztalatra lenne szükség

A WHO álláspontja szerint azonban nincs elegendő tapasztalat, ami a gyakorlati eredményeket tudományosan támasztaná alá, teljes körű kép az idő rövidsége miatt nem alakítható ki, hiszen csak hónapok óta alkalmazzák széleskörűen a vérplazmás terápiát az új koronavírus ellen.

A kezelést azért választják mégis az orvosok, mert egyes kísérletek szerint ezzel a módszerrel a lehető legrövidebb idő alatt kiirtható a fertőzött szervezetből a vírus, s a kezelés egyben csökkenti a beteg egyes szervi károsodásainak mértékét is, miután a szövődmények gyakran károsabbak, mint az alapbetegség.

A vírus okozta betegség során gyakran alakulnak ki ugyanis szövődmények, ha elhúzódik a gyógyulás.

Rengeteg beteg számolt be arról, hogy a kezdeti légzőszervi tüneteket követően hetek múltával újabb és újabb, más jellegű panaszaik jelentkeztek, így például mozgásszervi tünetek és más szervek kóros viselkedése.

Hirdetés

Az USA-ban engedélyezték

Vasárnap az Egyesült Államokban is engedélyezték a koronavírusos betegek vérplazmás kezelését, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) rendkívüli felhatalmazást adott.

A felhatalmazás azonban nem jelenti azt, hogy a plazmaterápia biztonságosnak és hatékonynak is tekinthető. Ennek megállapítása érdekében számos, a szigorú tudományos kritériumoknak megfelelő tanulmány zajlik, hangsúlyozták a kutatók, akik óvatosságra intenek – írja a Euronews.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a legnagyobb nehézségek a standardizálás körül merülnek fel.

A plazmát különböző egyénektől szerzik be, akiknek szervezete eltérő mennyiségű antitestet termel a vírusra.

Egyébként több nemzetközi tudományos életbeli szakértő is osztja a WHO véleményét, akik szerint egyelőre csupán reménykeltőnek nevezhető a módszer.

Forrás: Napi.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.