CímlapsztorikÉrdekes világ

Több gyerekre magasabb nyugdíj: óriási változások jönnek, júliustól már kezdődik is!

Összegyűjtöttünk mindent, amit a jelenlegi nyugdíjrendszer összeomlásáról és az új rendszerről tudni lehet!

A GYERMEKFÜGGŐ NYUGDÍJRENDSZER ELKÉPZELÉSÉNEK LÉNYEGE, HOGY A GYERMEKVÁLLALÁST A NYUGDÍJRENDSZERBEN KÖZVETLENÜL EL KELL ISMERNI.

Azoknak a nőknek (vagy szülőknek), akik legalább két gyereket felneveltek (az eredeti koncepció szerint feltéve, hogy e gyerekek legalább középszintű iskolai végzettséget vagy szakképzettséget szereztek), magasabb nyugdíjat kell kapniuk, mint azoknak, akik ezt a minimumfeltételt nem teljesítették.

Hirdetés

Akinek nincs gyermeke (vagy csak egy gyermeke van, vagy a gyermekei nem járulnak hozzá a társadalmi értékteremtéshez, és így tovább), az nem ruházott be kellő mértékben a gyermekek elnevezésű közjószág létrehozásába…

Így az e közjószág által később fenntartandó felosztó-kirovó nyugdíjrendszer járadékaiból csak kisebb mértékben vagy csak későbbi életkorban részesülhet.

A gyermekfüggő nyugdíjrendszer hívei szerint a nők (vagy általában a szülők) otthoni, gyermekneveléssel és a háztartás vitelével kapcsolatos, nem kereső tevékenységét a magyar nyugdíjrendszer nem megfelelően honorálja, a nők nyugdíja emiatt jelentősen elmarad a férfiak nyugdíjától.

Egy ideális világban a nemek közötti egyenlőség minden tekintetben érvényesülne, így a gazdaságban is: egyenlő munkáért egyenlő bér járna, és kiemelt munkakörnek minősülne a gyermeknevelés, a családtagok gondozása és a házimunka is.

Júliustól már változás?

Július 1-jétől több szabály is módosul a nyugellátással, adategyeztetéssel, illetve korhatár előtti ellátással kapcsolatban.

A jogszabálymódosítás a 97. számú Magyar Közlönyben jelent meg – hívja fel a figyelmet Széles Imre tb-szakértő.

Az adózóna.hu-n megjelent ismertetés szerint a törvény rögzíti, hogy a 2020. június 30-áig terjedő időszakra a felszolgálási díj (vagyis a szervízdíj) 81 százalékát, az azt követő időszakra viszont már a felszolgálási díj teljes összegét kell figyelembe venni az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározása során.

(A felszolgálási díj után 2020. július 1-jétől az általános szabályok szerint fizet járulékot a biztosított, ám erre a nyugdíjtörvény a mostani módosításig nem volt tekintettel.) Ez a vendéglátóiparban dolgozók számára lehet releváns.

Ugyancsak a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset megállapítását érinti a fenti jogszabályi hely h) pontjának módosítása, amely a a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény 27. paragrafus (2) bekezdése szerinti járulékfizetési alsó határ alkalmazása esetén a minimálbér 30 százalékát nevesíti keresetként.

Hirdetés

(Az e pont alatt eddig szereplő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti munka-rehabilitációs díj, illetve fejlesztési foglalkoztatási díj a továbbiakban a nyugdíjtörvény paragrafus (2) bekezdésének c) pontja alapján képez nyugdíjalapot.

A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan

Évek óta tudni lehet, hogy a jelenlegi rendszer teljesen fenntarthatatlan.

Egyes becslések szerint maximum 2030-ig vagy kicsivel azutánig lehetne a mostani finanszírozást folytatni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.