CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Tüdőgyógyászok tiltólistája: FONTOS és életmentő, azonnal kezdjük el alkalmazni

‼️Terjesszük, jusson el minél több emberhez. Ebbe a lakosság 90%-a bele sem gondolt, amiket a szakértők elmondtak a vírus titkos terjedési csatornáiról!‼️

Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa is megosztotta erről a gondolatait és a személyes tapasztalatait a vírus titkos terjedési útjairól, csatornáiról.

Elsőként az Indexnek számolt be róla.

Hirdetés

Nem arról van szó, hogy ezek a terjedési módok eddig nem lettek volna ismertek de nagyon keveset fordítottunk a megismerésére és a figyelemfelhívásra.

Most is számos olyan beszámolóval találkozni, mely azt mondja hogy nem tudja, hogyan kaphatta el a vírust.

A válasz ezekre egyszerű: a levegőből, titkos terjedési útvonalakon.

Ezért is adták ki a tüdőgyógyászok tiltólistáját:

Kávék és kávézók

„A minap betértem egy lottózóba, ahol a szelvények kitöltése közben az emberek álluk alá tolt maszkokkal egymás mellett kávézgattak, úgy töltögették ki a szelvényeiket. Nos, nem véletlenül zártak be a kávézók, az ilyen programokat is nélkülözni kellene” – figyelmeztet a doktornő.

Dohányzás

A dohányzás eleve súlyosbíthatja a koronavírus lefolyását, különösen a brit variáns mely eleve agresszívabb. A dohányzáskor szokatlanul nagyot fújunk ki a levegőbe, ha pedig betegek vagyunk, akkor ebben sokkal több víursrészecske lehet, melyek a kifújással nagyon messzire el tudnak jutni.

Így az egészségeseknek érdemes kerülnie a dohányzó embereket.

Sorban állás

Mondani sem kell, mennyire veszélyes, merta korlátáozások ellenére az emberek még mindig belemásznak egymás arcába. Egyrészt nem igazán tudják megbecsülni a szükséges védőtávolságot, másrészt óhatatlanul beszélgetésbe elegyednek egymással, és ez a kettő együtt hasonló veszélyforrás, mintha bemennének a boltba.

Iskolák

Ha a tanulók április közepétől ismét iskolai közösségbe mehetnek, ahol viszont csak a tanárok lesznek beoltva, az oktatási intézményekben olyan fertőzési gócok alakulhatnak ki, ahol a gyerekek megbetegedhetnek, illetve ahonnan a vírust a szüleikhez, nagyszüleikhez is hazahurcolhatják.

Hirdetés

Futás

Fontos, hogy maszkban fussunk, amit csakis a hajnali erdei edzések alkalmával vegyünk, amikor biztosek vagyunk benne, hogy nem találkohzunk szembejövővel. Ekkor ugyanis a kifújt levegőben ugyanúgy benne lehetnek a vírus részecskék.

Építkezések

Vírusvédelmi szempontból Dr. Várdi Katalin az építkezéseket is kiemelten kockázatos helyeknek tartja.

Rengeteg felelőtlenséget lát az ilyen helyeken, hiszen, mint mondja, tavasz van, gőzerővel folyik a munka a kisebb-nagyobb építőipari beruházásokon, miközben a munkások általában egymás közvetlen közelében, maszk nélkül dolgoznak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.