CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Tudósok: létezik időutazás, az emberiség „hamarosan” szert tesz a technológiára

Az emberiség egyik legnagyobb kérdése, hogy vissza lehet-e utazni az időben. Ma már a legtöbb szakember úgy gondolja, hogy nagyon is lehetséges.

Arra is rávilágítottak, hogy hogyan!

Mai fizikai ismereteink alapján nem lehet teljességgel kizárni, hogy az időutazás igenis megvalósítható – papíron legalábbis.

Hirdetés

Ezt Stephen Hawking sem tette meg, igaz, a múltba utazás elképzelését egy szórakoztató kísérlettel cáfolta: időutazók számára rendezett egy partit, amelyen sajnos senki sem jelent meg.

William A. Hiscock, a Montanai Állami Egyetem munkatársa szerint a speciális relativitáselmélet egyik következménye az alábbi: minél közelebb halad egy objektum a fénysebességhez, az abban elhelyezett óra annál lassabban ketyeg – ez pedig mindenféle órára, akár a biológiaira is igaz.

Ez azt jelenti, hogy ha egy űrhajóval sikerülne megközelíteni a fénysebességet, belsejében pedig kellemes 1 g-t fenntartani, egy 60 ezer fényéves út megtétele alatt az űrhajósok csupán 40 évet öregednének.

Természetesen egy ilyen expedíció egyelőre technikailag megvalósíthatatlan, és valószínűleg örökre az is marad.

Nagyon nagy és fontos kérdés a témában, ami mellett nem is lehet cska úgy elmenni, hogyha valóban létezik időutazás, akkor hol vannak az időutazók?

Miért nem találkozunk még soha velük?

Hiszen ha valaha a „jövőben” erre lehetőség nyílik, akkor nekünk látnunk kellene a jelenünkben ezeket az időutazókat.

Egy lehetséges válasz erre az, hogy amennyiben valakinek sikerülne is elérnie a múltat, valami mindig meggátolná abban, hogy ilyen ellentmondásosnak tűnő tetteket hajtson végre.

Egy másik válasz az, hogy alternatív idősíkok jönnének ilyenkor létre.

Hirdetés

Vagyis csak az időutazóhoz viszonyítva változna meg a múlt.

Einstein azt is kijelentette, hogy a gravitáció akkor jön létre, amikor egy test tömegéből adódóan meggörbíti a téridőt – minél nagyobb egy tömeg, annál jobban meghajlítja a teret, és annál lassabban telik körülötte az idő.

Bizonyos objektumok már olyan gravitációval rendelkeznek, hogy még a fény sem képes elmenekülni előlük: ezek a fekete lyukak.

Mi a helyzet, ha ez a görbület önmagába tér vissza?

Elméletileg egy megfelelően hajló féregjárattal megoldható lenne a gyors időutazás, egy ilyen üreg ráadásul akár a múltba és a jelenbe is vezethetne.

A kérdés rengeteget foglalkoztatja az elméleti fizikusokat, persze itt is érdemes kiemelni: számos, egyelőre megoldhatatlan kihívással és kevéssé ismert tényezővel van dolgunk.

Ennek ellenére egyes kutatók úgy gondolják, hogy idővel képesek lehetünk magunk is féreglyukakat létrehozni, melyeket aztán időgépekként használhatunk.

Igaz, Gaurav Khanna, a Dartmouthi Massachusetts-i Egyetem fizikusa szerint hasonló szerkezet csak egy végtelen tömegű, hőmérsékletű és nyomású objektum segítségével alkotható meg – nem valószínű, hogy ilyen létezik.

Abban bízhatunk, hogy ahogy fejlődik a tudomány és a technológia, idővel kiderítjük majd, mik azok a faktorok, amelyek meggátolhatják, vagy éppen lehetővé tehetik az időutazást.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.