Tudósok zúzták porrá a tej mögötti dogmákat: nem is olyan egészséges, mint hittük?
Nemhogy nem segít a csontritkulás megelőzősében, de egyre több a bizonyíték rá, hogy “segít” előidézni…
Ráadásul a szervezetben antibiotikum származékok halmozódhatnak fel a bolti tej fogyasztásakor.
És ez még csak a jégjegy csúcsa…
A tej és tejtermékek fogyasztása melletti egyik fő érv az (volt), hogy a tejben gazdag táplálkozás, elsősorban a magas kalciumbevitelre visszavezethetően, véd a csonttörésektől és a csontritkulástól.
Napjainkban ez a megállapítás már nem biztos, hogy megállja a helyét, ugyanis paradox módon éppen azokban az országokban a legmagasabb a csípőtáji törések gyakorisága, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás.
Lehetséges azonban, hogy ebben az esetben nincs szó ok-okozati kapcsolatról, mert a kalcium mellett a D-vitamin-státusz, az etnikai hovatartozás és számos más tényező is befolyásolhatja a csonttörési rizikót.
Ennek ellenére egyre nagyobb a gyanú a tejjel kapcsolatban.
Különösen a bolti tejről beszélünk itt elsősorban, érdemes ezt hangsúlyozni, mielőtt keveredések lesznek, vagy félreértések.
Az is egy friss tanulmány megállapítása a tejjel kapcsolatban, hogy egyes esetekben nőtt a daganatok kialakulásának kockázata, amikor nagy mennyiségben fogyasztottak tejet, hosszabb távon.
A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek és a prosztatadaganat, illetve az endometrium- és emlőrákok közötti kapcsolat nem zárható ki.
Ez pedig önmagában növeli a rák rizikófaktorát.
Az a legendás mondás tehát úgy tűnik, nem teljesen igaz, hogy:
“Egy pohár tej, tiszta fej.”
A szakemberek szerint egyébként ma Magyarországon az emberek hozzávetőleg 25-30%-a nem képes megfelelően megemészteni a tejet.
Érdeks módon ehhez hozzájön az az apró tény, hogy a távol-keleti országokban, ahol az étrendben szinte semmilyen vagy csak csekély szerepe van a tejnek, hihetetlen életkorokat képesek megélni az emberek.
Véletlen lenne?
Vagy ez is valamilyen szinten kapcsolatban van a tejjel? Egyre több szakember teszi le a voksát emellet.
A kutatások szerint a pasztőrözés – azaz a hőkezelés – nem befolyásolja a tej IGF-hormon-tartalmát.
Mivel az IGF jó részét nem tudjuk lebontani, hanem átjut a bélfalon, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli az IGF-szintet.
A kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy ezek a hormonok elősegítik a korai pubertás, a cukorbetegség, valamint a rák kialakulását.
Így a mai napig nem teljesen eldöntött, hogy a tej barát, vagy ellenség.
Elixír, vagy lassan ölő méreg…