CímlapsztorikEgészségünk

Új kutatás erősíti meg: rákkeltők a feldolgozott húsok, végig mérgeztek minket a tudtunkon kívül?!

Fogyasztasz virslit, vagy felvágottat? Akkor ezt feltétlen hallanod kel… A WHO ijesztő közleménnyel állt elő…

Régóta tudni lehet, hogy egyes feldolgozott ételek nem igazán tekinthetők az egészség szimbólumainak, és még enyhén is fogalmaztunk.

Arról van szó, hogy a feldolgozás során ugyanis egyes ételek úgy átalakulnak szerkezetileg kémiailag, hogy annak beláthatatlan következményei lehetnek az emberi szervezetbe jutva.

Hirdetés

Kifejezetten ilyen veszélyes “elemnek” állítja be a WHO legújabb ajánlása a Vörös húsokat, különösen a feldolgozott vörös húsokat, tehát a házi húsokról most nem beszélünk…

Feldolgozott hús pl. a virsli, a sonka, a kolbász, felvágottak, a konzerv hús és a húskészítmények.

A magas hőmérsékleten vagy forró felülettel közvetlen érintkezésbe kerülő élelmiszerekkel, például grillezéssel vagy pirítással történő főzés többféle rákkeltő vegyi anyagot (például policiklusos aromás szénhidrogéneket és heterociklusos aromás aminokat) termel. Ugyanakkor a vizsgálatok szerint nem volt elegendő adat ahhoz, hogy megállapítsák, hogy a hús készítésének módja befolyásolja-e a rák kockázatát.

Mi alapján mondja a WHO és más szervezetek, hogy rákkeltő?

A feldolgozott hús kapcsán epidemiológiai vizsgálatok alapján elegendő bizonyítékot találtak a kutatók ahhoz, hogy a rákkeltő kategóriába sorolják.

A vöröshús rákkeltő kockázata a vizsgálatok alapján a vastagbélrák, a hasnyálmirigyrák

és a prosztatarák kapcsán merül fel, míg a feldolgozott húsok fogyasztása esetében elsősorban a vastagbélrák kockázata magas.

A kockázat az elfogyasztott élelem mennyiségével nő.

Tíz, e témakörben végzett vizsgálatból származó adatok elemzése szerint a napi 50 grammnyi feldolgozott hús körülbelül 18% -kal növeli a vastagbélrák kockázatát.

A vöröshús fogyasztásával kapcsolatos rákkockázatot nehezebb megbecsülni.

A vöröshús és a vastagbélrák összefüggéseire végzett ok-okozati vizsgálatokból származó adatok arra utalnak, hogy a vastagbélrák kockázata napi 100 grammonként 17% -kal nőhet.

Hirdetés

A feldolgozott hús több összetevőből áll és a feldolgozása tartalmazhat rákkeltő vegyi anyagokat, mint pl. a N-nitrozo-vegyületek és a policiklusos aromás szénhidrogének.

A vörös hús vagy a feldolgozott hús főzése heterociklusos aromás aminokat, valamint más vegyi anyagokat is tartalmaz, beleértve a policiklusos aromás szénhidrogéneket is, amelyek más élelmiszerekben és a levegőszennyezésben is megtalálhatók.

Ezen vegyi anyagok némelyike ​​ismert vagy feltételezett rákkeltő anyag.

Mi a WHO vonatkozó ajánlása?

Az IARC (International Agency for Research on Cancer) olyan kutatási szervezet, amely értékeli a rákbetegségek okairól rendelkezésre álló bizonyítékokat, de nem tesz egészségre vonatkozó ajánlásokat.

A nemzeti kormányok és a WHO felelősek a táplálkozási irányelvek kidolgozásáért.

Az IARC által végzett értékelés megerősíti a WHO 2002-es ajánlását, miszerint a húst fogyasztóknak mérsékelniük kell a feldolgozott hús fogyasztását a vastagbélrák kockázatának csökkentése érdekében.
Néhány más táplálkozási irányelv azt is javasolja, hogy korlátozzák a vörös hús fogyasztását is, de ezek főként a zsír és a nátrium bevitelének csökkentésére összpontosítanak, amelyek a kardiovaszkuláris betegségek és az elhízás kockázati tényezői.

Azok, akik aggódnak a rák miatt, megfontolhatják a vörös hús vagy a feldolgozott hús fogyasztásának csökkentését.

A baromfi és a hal fogyasztásával kapcsolatos rákkockázatokat nem értékelték.

Az IARC munkacsoport több mint 800 különböző humán rákkutatást vizsgált (egyes tanulmányok mindkét típusú húsra vonatkozóan adtak adatokat; összesen több mint 700 epidemiológiai vizsgálat adta a vörös húsra vonatkozó adatokat, és több mint 400 epidemiológiai vizsgálat szolgáltatott adatokat a feldolgozott húsról). Az IARC munkacsoportja 10 országból 22 szakértőből állt.

Érdemes tehát ezen az egészen elgondolkodni.

Nem véletlenül létezik az a nagyon bölcs és nagyon régi mondás, hogy az vagy, amit megeszel, vagy hogy az ételben a betegség.

Mert végső soron minden innen ered.

A tápanyagok és vitaminok bevitelének legfőbb forrása kellene hogy legyen, ma azonban egyre több betegséghez köthetők egyes feldolgozott élelmiszerek, melyek kezdik kiszorítani az egészségesebb ételeket…

A döntés végső soron a miénk minden egyes nap, a bevásárlóközpontban állva, hogy mit emelünk le a polcról…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!