CímlapsztorikTudomány

Újfajta, ritka és veszélyes baktérium szabadult el a USA-ban: riadóztattak mindenkit

A betegek közül többen meghaltak. A kórokozó trópusi országokban szokott előfordulni, az érintettek közül viszont senki sem utazott külföldre a megbetegedés előtt.

Négy embert is megfertőzött egy ritka, de igen veszélyes baktérium az Egyesült Államokban

– számolt be róla a Live Science.

Hirdetés

A kórokozó trópusi országokban szokott előfordulni, az érintettek közül viszont senki sem utazott külföldre a megbetegedés előtt.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a négy esetet március és július között dokumentálták Georgia, Kansas, Texas, illetve Minnesota államban.

A betegek közül kettő meghalt, kettő pedig hosszú kórházi kezelésre szorult.

A melioidózis hátterében a Burkholderia pseudomallei baktérium áll. A kórokozó jellemzően trópusi területeken található meg, a leggyakrabban Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában szokott előfordulni.

Az Egyesült Államoknál a kórokozó csak Puerto Ricón és az Amerikai Virgin-szigeteken van jelen természetesen.

Amerikában évente nagyjából egy tucat melioidózisos esetet szoktak rögzíteni. A CDC szerint a fertőzést szinte mindig olyanoknál mutatják ki, akik az érintett területeken jártak, éppen ezért a mostani esetek szokatlanok.

A genetikai vizsgálatok felfedték, hogy a négy személy esetében nagyon hasonló törzsek okoztak megbetegedést, ez pedig azt sugallja, hogy a kórokozó hasonló forrásból terjedt át az emberekre.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a páciensek importált termékek, például élelem, ital vagy tisztítószerek révén fertőződtek meg.

A Burkholderia pseudomalleinek való kitettség után el kell telnie néhány hétnek, mire az első tünetek jelentkeznek, éppen ezért nem egyszerű a baktérium forrásának megállapítása.

Hirdetés

A melioidózis különböző panaszokat idézhet elő, a mostani betegeknél köhögéssel, nehézlégzéssel, gyengeséggel, fáradtsággal, hányingerrel, hányással, lázzal és kiütésekkel járt.

Két páciensnek volt olyan rizikófaktora, amely növeli a fertőzés kockázatát, a másik kettő személy esetében viszont nem tudni ilyenről.

Közülük az egyik egy négyéves kislány volt, akit lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, és aki a baktérium miatt maradandó agykárosodást szenvedett.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!