CímlapsztorikÉrdekes világ

Figyelem: ma érkezik a leglátványosabb meteorzápor, este szegezzétek az égre a szemeteket!

A Perseidákat minden évben július közepe és augusztus vége között láthatjuk.

A meteorraj idézi elő az egyik legszebb és legismertebb meteorhullást, nyáron éjszaka ráadásul kifejezetten kellemes az idő a szabadban, ami alkalmas környezetet teremt a hullócsillagok megfigyelésének.

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös alakít ki.

Hirdetés

Az atmoszférát elérő szemcsék felhevülnek és elégnek, amit fényjelenség kísér.

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak.

A meteorraj érkezésétől kezdődően észlelhető, a legtöbb hullócsillagot viszont augusztus közepén, a meteorhullás csúcsa alatt láthatjuk.

Idén a csúcs augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni.

A Perseidákét nem véletlenül tartják az egyik leglátványosabb meteorhullásnak.

Megfelelő viszonyok között az ember a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat, igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést.

Nagyvárosokban például óránként csak néhány meteort lehet majd megfigyelni.

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek, sokszor pedig csoportokban, egymást követően gyorsan jönnek.

Szerencsére idén a holdfény nem fogja zavarni az észlelést, és az időjárás is kedvező lehet, a fényszennyezéstől viszont így is érdemes elvonulni.

Hirdetés

A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.