CímlapsztorikÉrdekes világ

Újjáéleszti Orbán főispánok intézményét a kormány az „ezeréves magyar államiság” jegyében

Ezentúl főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottat a kormány és Orbán Viktor döntése szerint. Mi pedig majd leszünk a “jobbágyak”? Szerintetek jó ez, szükség van rá?

Az indoklás is megvan ráadásul:

Szeirntük ez azért kell, mert vissza kell térni a kommunizmus előtti időkhöz.

Hirdetés

Benyújtotta kedd este a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely nemcsak arról rendelkezik, államosítanak több kiemelt budapesti közterületet, hanem egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz:

újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

A benyújtott javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.

Az indoklás szerint azért, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

A törvényjavaslat szövege kitér arra is, hogy az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára.

Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman kifejezést, ami városatyát jelent,

míg Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják.

A főispáni cím újraélesztése nem most került elő először a rendszerváltás óta:

1990-ben az Antall József vezette kormány szerette volna ezt elérni, de az SZDSZ, amely nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, megfúrta a javaslatot.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.