CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Szoktál tonhalat enni? Egy új kutatás szerint bőrrákot okoz annál, aki sokszor fogyasztja!

Annyira erős és durva az összefüggés, hogy a tudósokat is meglepte!

Kevés benne a koleszterin, viszont bővelkedik az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokban – nem véletlen, hogy többféle, egészségnek tartott étrendben elterjedten használják a halat.

Viszont még a halevésből is megárthat a túlzás, legalábbis erre következtettek a Brown Egyetem kutatói.

Hirdetés

Egy hosszú távú, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat vezetett erre a meglepő eredményre.

A szakemberek egy széles körben, 1995 és 1996 között toborzott résztvevőkkel végzett tanulmány adatait használták fel, és 15 és fél évig követték őket nyomon.

Adataikat összevetették állami egészségügyi regiszterekkel, és megállapították, hogy

A melanoma kockázata 22 százalékkal magasabb volt azoknál, akik naponta körülbelül 43 gramm halat (nagyjából fél tonhalkonzervet) ettek, mint a napi 3 grammot fogyasztóknál

– írja a Science Alert.

Ráadásul ez a kapcsolat lineárisnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott tonhal, valamint a nem sült hal mennyisége, növelte a rák előfordulásának valószínűségét.

Eközben a sült hal, amelyet soha nem vádoltak azzal, hogy túlzottan egészséges volna, a rosszindulatú melanoma kicsi, bár nem szignifikánsan alacsonyabb kockázatával járt.

Azt persze a kutatók is hangsúlyozzák, hogy az eredmények kohorsz, azaz megfigyelésen alapuló vizsgálatból származnak.

Így nem utalnak ok-okozati kapcsolatra, viszont annyira erős az összefüggés, hogy nem hagyható figyelmen kívül, és további vizsgálatokra van szükség.

Hirdetés

Figyelembe kell például venni a halakban előforduló szennyezés szerepét, ugyanis a környezetünkben előforduló rákkeltő anyagok felhalmozódhatnak a halakban.

Ettől függetlenül ezek az eredmények semmilyen módon nem jelentik azt, hogy ne a napsugárzás volna a melanoma kialakulásának legnagyobb kockázati tényezője.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.