Misztikum

Újraindul az idő és a kozmosz: ez már a hatodik “ciklusa” a világunknak?

Tudósok érdekes elmélettel álltak elő a világmindenségről. Azt állítják, hogy egy folyamatos, végtelen oszcillációban vagyunk…

Időnként újraindul a kozmosz?

Egy új elmélettel álltak elő a világ születésével kapcsolatban. Mint ismeretes, a vilgámindenség az ősrobbanás nyomán született, azóta pedig a mérések és szimulációs modellek szerint folyamatosan tágul.

Ez az egyre táguló kozmosz azonban rengeteg kérdést vet fel.

Hirdetés

Egyrészt egyre hidegebb és sötétebb lesz az űr, másrészt egyre nagyobbak lesznek a távolságok: a tudósok szerint pedig egy ponton túl ez a tágulás meg fog állni, a téridő szövetei pedig képletesen “felszakadnak”.

Vagyis a nagy bummot követő sok-sok milliárd év elteltével valamikor a jövőben várható egy “Nagy reccsként” emlegetett folyamat, mely során minden “összeomlik”.

Nagy összeomlás, majd civilizációs újraindítás

Az elmélet szerint újra egyetlen végtelen sűrű szingularitási pontba zsugorodik, omlik össze az univerzum, hogy aztán valamikor valamilyen folyamat aztán megint kiváltsa azt a bizonyos robbanást, mely a mi világunkat is teremtette, és Ősrobbanásként hivatkozunk rá.

Ezek újra és újra, a végtelenség kezdete óta – bármennyire is hangozzék ez furán – zajlik, de egységes meghatározás szerint mióta ember létezik ebben az univerzumban, talán a hatodik ilyen ciklus lehet.

De ez a szám persze sokak véleménye szerint hasra ütés szerű, mások arra alapozzák, hogy az ősi népek, például a maják és egyes északi indián törzsek beszámolnak nagy világciklusokról, melyek a kozmosz eredetére és “korára” vonatkoznak.

Akárhogy is: a tudományos bizonyítékok afelé mutatnak, hogy a mindenség folyamatosan egyfajta oszcillációban van.

Közelgő vég?

Az ősrobbanás elmélete nem zárja ki a Nagy Reccs lehetőségét, a kezdeti hatalmas energia, amely szétrepíti a galaxisokat is, egyszer elfogyhat, ahogy a feldobott kő is visszaesik, ha kezdősebessége nem éri el a kozmikus sebességet.

A fizikusok úgy gondolják, ha az Univerzumban elegendő anyag van, akkor egy napon a jelenleg is tartó tágulás úgy 20-30 milliárd év múlva megáll, mivel a gravitáció lassítani igyekszik a galaxisok mozgását.

Ekkor a vonzás kerekedik felül. Végül minden egyetlen pontba sűrűsödik össze. Ez nem lesz más, mint egy különleges fekete lyuk, mivel maga a kozmosz is egy fekete lyuk belsejében születhetett meg egyes feltételezéssel szerint.

Hirdetés

Ez a vég azonban olyan sokára történik meg, hogy talán addigra már nem is lesz ember az univerzumban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!