CímlapsztorikÉrdekes világ

Ukrán külügy Orbánnak: Soha nem késő a történelem jó oldalára állni

“Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie” Ultimátumot adtak az ukránok?

A magyar kormánypárt az országgyűlési választásokon folytatott kampánya a magyarok megfélemlítésére alapult

– írja Oleh Nyikolenko, ukrán külügyi szóvivő csütörtökön kiadott közleményében.

Hirdetés

Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával „tönkreteszi az Európai Unió egységét”.

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy „a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Ipriny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért”.

Ez a hozzáállás „megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el”

– tette hozzá a szóvivő.

Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint a megszálló orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok „megrendezték” ezeket a tömeggyilkosságokat.

A gyilkosságokat a világ számos országa elítélte, Orbán Viktor viszont szerdán újságírói kérdésre úgy reagált, meg kell várni a vizsgálatok végét.

A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára is reagált, amelyen a miniszterelnök többek között azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik.

Kijev ezt az ukrán „állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy „médiafelhajtásnak” tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat, mondván, az ilyesfajta javaslatokra megvannak a hivatalos diplomáciai csatornák.

„Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsájtana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére” – jelentette ki a szóvivő.

Hirdetés

Az Európai Unió éppen egy ötödik szankciós csomag elfogadását vizsgálja Oroszországgal szemben. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közlése szerint az EU-tagországok úgynevezett írásbeli eljárás útján akár már csütörtökön vagy pénteken, illetve a hétfői külügyminiszteri ülésén jóváhagyhatják az újabb büntetőintézkedéseket.

„Soha nem késő a történelem jó oldalára állni” – zárja sorait Oleh Nyikolenko.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.