CímlapsztorikÉrdekes világ

Vadonatúj nanorészecskés módszerrel pusztíthatóak el a ráksejtek: véget érhet a rák kora

Áttörésről beszélnek a tudósok.

Az áttétekkel is leszámolj az új eljárás, viharos gyorsasággal állíthatják hadrendbe!

A rákszövetek kiirtása a szervezetből viszonylag egyszerű feladat, az egyetlen bökkenőt az jelenti, hogy nehezen lehet kivitelezni anélkül, hogy az egészséges sejtek is károsodnának.

Hirdetés

A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatói egy olyan nanorészecskés szelektív gyógyszert fejlesztettek ki, melynek közvetlenül a tumorok belsejébe történő befecskendezésével távol tarthatóak az egészséges szövetektől az éppen megcélzott ráksejtek.

Jelenleg a sugárkezelés és a kemoterápia a két fő eljárás, amelyekkel lassítani lehet a daganatok növekedésén, azonban mindkét eljárás kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ezeket pedig nem szívesen viselik el a páciensek.

A tudósok ezért évek óta folyamatosan olyan gyógyszerek megalkotásán fáradoznak, amikkel egyrészt enyhíthetni lehetne ezeken a mellékhatásokon, másrészt célzott támadásba lendülhetnének a ráksejtekkel szemben.

Amint a részecskék bekerültek a daganatokba, a lipidréteg szépen lassan feloldódik, a benne található kalcium és citrát tartalmú hatóanyagok pedig elkezdik kifejteni a hatásukat.

Az eljárás kulcsa természetesen a szelektivitás – miközben a részecskék az egészséges és ráksejtekbe egyaránt képesek behatolni, a lipidbevonat kizárólag a tumorok belsejében bomlik szét.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi állhat a jelenség hátterében, azonban laboratóriumokban tenyésztett sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy a mechanizmus működik.

Két hónapig tartó terápia után semmilyen mellékhatások nem jelentkeztek, ezért elképzelhető, hogy a jövőben embereken is tesztelhetik majd az új módszert…

Azonban még csupán a kutatások kezdeti stádiumában járnak, így egyhamar nem számíthatunk a nanorészecskés kezelés elterjedésére.

Ennek ellenére sokan megjegyzik: még így is éveken belül megtörténhet a nagy áttörés, és végérvényesen véget érhet a rák kora.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.