Tudomány

Választ adtak a genetikusok a koronavírust övező legijesztőbb kérdésre

Csak remélni merjük, hogy a tudósok valóban tisztán látják a dolgot…

Rengeteg alkalommal röppent már fel eleinte pletyka szinten is a koronavírussal kapcsolatos egyik legijesztőbb gyanú.

Az a sejtés, ami ha valóban beigazolódna, akkor az az egész emberiséget megrengetné.

Hirdetés

Mégpedig az, hogy mi van, ha a vírus valójában mesterséges eredetű…?

Ha ez valóban így lenne, akkor azt kellene kijelentenie a bolygó lakosságának és az egyes kormányok politikai vezetőinek, hogy egy globális bioterrorista akciónak lett áldozata a világ.

A tudósok ezért minden szakértelmüket bevetve próbáltak utána járni annak, hogy megválaszolják ezt a kérdést.

Természetes evolúció eredménye a COVID-19-járványt okozó új koronavírus egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót.

A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatás során az új koronavírus és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték.

Összehasonlítva az ismert koronavírus-törzsek genomját biztonsággal megállapíthatjuk, hogy az új koronavírus természetes folyamatok eredménye – mondta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa, virológusa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatásban a Tulane-i Egyetem, a Sydneyi Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói is részt vettek.

Tavaly december 31-én értesítették a kínai hatóságok az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét, hogy egy új koronavírus-járvány súlyos tüneteket okoz. Röviddel a járvány kitörése után kínai tudósok szekvenálták a vírus génjeit, az adatokat nyilvánosan elérhetővé tették a világ tudományossága számára.

Azt találták, hogy az új koronavírus fehérjetüskéjének RBD-része úgy változott, hogy hatékonyan támadhassa az emberi sejtek külső részén található ACE2 nevű molekulát.

Hirdetés

A fehérjetüske annyira hatékonyan kötődött az emberi sejtekhez, hogy a tudósok arra jutottak, természetes szelekció eredményezte a létrejöttét, nem genetikai tervezés.

A természetes kialakulást bizonyítja a vírus gerince, vagyis teljes molekuláris szerkezete, ez volt a másik, amit megvizsgáltak.

Ha valaki megpróbált volna új koronavírus-kórokozót szerkeszteni, akkor egy már ismert, betegséget okozó gerincéből indult volna ki.

Ezzel szemben a kutatók az találták, hogy az új koronavírus gerince lényegesen eltér a már ismert koronavírusokétól, és leginkább a denevérekben és tobzoskákban található rokon vírusokhoz hasonlít.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.