CímlapsztorikMisztikumTudomány

Valós lehet a Torinói lepel, melybe Jézus testét csavarták? Sokkoló bizonyítékok!

Egy új tudományos technika a torinói lepel korát Krisztus halála és feltámadása környékére teszi, és ez még nem minden!

Liberato De Caro, a bari Nemzeti Kutatási Tanács olaszországi Krisztallográfiai Intézetének munkatársa egy kutatócsoporttal együttműködve egy “széles látószögű röntgenszórási” módszert alkalmazott a híres vászon mintáját alkotó szövet cellulóz természetes öregedésének vizsgálatára.

Arra a következtetésre jutottak, hogy szakértők által felülvizsgált kutatásuk szerint a szent lepel összeegyeztethető azzal a hipotézissel, hogy jóval régebbi, mint hét évszázados – erre a következtetésre 1988-ban karbon kormeghatározási technikák segítségével jutottak -, és körülbelül 2000 éves.

Hirdetés

De Caro immár három évtizede használja a röntgensugarakat kutatásai során.

“Három éve kifejlesztettünk egy új módszert a vászonszövetek kormeghatározására,” – mondta a Catholic National Registernek adott interjújában.

A módszert három független szakértő hagyta jóvá.

Ennek az eljárásnak számos kulcsfontosságú jellemzője van, amelyek hatékonyabbá teszik, mint a radiokarbonos kormeghatározás. Ezenkívül sokkal kevesebb szövet is elegendő a lepel tanulmányozásához

– mindössze 0,5 mm x 1 mm.

De Caro rámutat, hogy a szén-14 elemzés hátránya, hogy a vizsgált textilminták könnyen szennyeződnek olyan anyagokkal, amelyek torzíthatják az eredményeket.

“Még 2019-ben Benedetto Torrisi, a Cataniai Egyetem (Szicília) égisze alatt dolgozó kutatócsoport vezetője arra a következtetésre jutott, hogy az 1988-ban végzett datálás nem volt hiteles,” – mondta De Caro.

“A textilszálakon penész és baktériumok, valamint szennyeződések vagy széntartalmú ásványok, például mészkő telepedhetnek meg, megtapadva a szálak közötti üregekben, amelyek mikroszkopikus szinten a térfogat mintegy 50%-át teszik ki, amit nehéz eltávolítani a minta tisztítási szakaszában, ami végül torzíthatja a kormeghatározási eredményeket,”

– tette hozzá.

Hirdetés

A tudósok azt állítják, hogy:

Egydimenziós integrált adatprofilokat kaptak a torinói lepel mintájáról, amelyek teljes mértékben összhangban vannak az i.sz. 55-74-ig (az izraeli Maszada zsidó erődítmény ostromának ideje) származó lenmintából vett hasonló mérésekkel.

A mintából vett cellulóz természetes öregedésének mértéke azt mutatta, hogy a torinói lepel szövete lényegesen régebbi, mint az 1988-as radiokarbonos kormeghatározás által javasolt hét évszázad.

Az elemzés eredményei összhangban vannak azzal a hipotézissel, hogy a torinói lepel a keresztény hagyomány szerint 2000 éves ereklye, feltéve, hogy 20,0-22,5 °C-os hőmérsékleten és az ehhez kapcsolódó relatív páratartalom mellett tárolták.

Ha a vizsgálat eredményei pontosak, akkor feltételezhető, hogy a lepel Jézus Krisztus élete táján keletkezett, és a keresztény vezető temetésére használták.

Kategorikus következtetéseket azonban nem szabad levonni, mert az eredmények erősen ellentétesek a szén-14 kormeghatározással, ezért további vizsgálatokat kell végezni más laboratóriumokban.

Emellett de Caro azt írja, hogy a mintán Palesztina területéről származó pollent találtak, ami megerősíti az eredetére vonatkozó hipotézist keresztény kontextusban.

Ilyen lenyűgöző következtetésekkel emlékeznünk kell arra, hogy ezek az új eredmények nem annak megítélését jelentik, hogy a torinói székesegyházban őrzött lepel valóban Krisztus temetésének és feltámadásának volt-e tanúja.

Mint De Caro hangsúlyozta, kizárólag a szövet keltezéséről beszélünk, és további tudományos kísérletekre van szükség ahhoz, hogy tisztázzák a “kapcsolatát” Jézussal.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.