CímlapsztorikÉrdekes világMúltidéző

Valósággal sokkoló! Szent István király, nagyon eltér a 10 ezresen való ábrázolástól!

Lesz itt megdöbbenés, nem is kicsi!

Szent István alakját igazi nagy misztikum és legenda övezi egész Magyarországon, nem véletlenül.

Ő volt Géza fejedelem fia, aki 1038-ig uralkodott Magyarországon, majd ezek után harc kezdődött a trónért, hiszen István király örökös nélkül halt meg.

Hirdetés

Nagyon sokan ismerhetik (Szent) IStván király portréját a 10 ezer forintosról, ám első királyunkról csupán egyetlen kép maradt fent, amely pedig több mint 100 éves, hiszen ez az egyetlen kép a koronázási paláston maradt fent.

Ám nemcsak a pénzen szerepel Szent István egy ábrázolása, hanem rengeteg köztéri szobron is láthatjuk a magyar királyt.

Az egyetlen hiteles ábrázolás tehát a koronázási paláston maradt fent, és ezen látszik is, hogy teljesen máshogy nézhetett ki első királyunk, mint mi őt elképzeljük a rengeteg más ábrázolás után, amelyekkel naponta találkozhatunk.

A koronázási palást a koronázási jelvények egyike, és egyben az egyetlen fennmaradt darabja a koronázási díszöltözetnek. 1031-ben a székesfehérvári Nagyboldogasszony-baizlikának ajánlották fel.

A paláston amúgy Gizella is látszódok, a kezében egyenesen a székesfehérvári királyi bazolikával.

Meg is nézhetitek ezen fenti filmen, hogy nézhetett ki az ábrázolás szerint első szent királyunk.

Az egészből egyébként többek között az a tanulság, hogy mennyire máshogy nézhettek ki egyes történelmi figurák, alakok, mint ahogyan azt sokan a kortárs művészet által megálmodták, rekosturálták.

Számos cikk van arról is, hogy többek között maga Jézus is merőben máshogy nézett ki, alacsony, tömzsi zsidó férfi volt, szemben a fehér, szakállas fiatal férfi képével, mely ma minden katolikus templomon jelen van egyfajta jelképként.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.